vijesti www.metkovic.hr

 Gradske vijesti

Dan planeta Zemlje

Metković, 22.4.2014. - Dan planete Zemlje, koji se na današnji dan obilježava diljem svijeta, prigodno je kroz nekoliko edukativnih radionica obilježen i u Prirodoslovnom muzeju Metković.
     Djeca su tehnikom kaširanja izradila model planeta Zemlje koju su samostalno oslikala, bojama dočaravši oceane, kontinente, pustinje, planine, zelene površine. Nakon upoznavanja s biljnim i životinjskim svijetom karakteristične vrste smještene su na odgovarajuća mjesta na napravljenoj maketi čime je njihov uradak dobio konačan izgled.
     Svrha radionica bila je najmlađima skrenuti pozornost na sve bogatstvo i ljepotu planete Zemlje, upozoriti ih na opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja te ih potaknuti na trajnu brigu za okoliš.
     Dan planeta Zemlje obilježava se 22. travnja od 1970., a poticaj obilježavanju dao je američki senator Gaylord Nelson. U Hrvatskoj se taj dan obilježava od 1990. Danas Dan planeta Zemlje predstavlja globalnu inicijativu usmjerenu prema zaštiti prirodnih resursa našeg planeta i organizirano se obilježava u više od 175 država.