vijesti www.metkovic.hr

 Zaštita okoliša

Zelena čistka – jedan dan za čist okoliš

Metković, 24.4.2014. - Zelena čistka je zajednička jednodnevna akcija čišćenja divljih odlagališta otpada koja se već treću godinu za redom održava u Hrvatskoj. Provodi se u sklopu svjetske akcije World Cleanup 2014, a u koju je uključeno 108 zemalja svijeta. Ove je godine proširena i akcijom Plava čistka, koja se provodi u sklopu regionalne akcije Let's do it Mediterranean 2014.

    Cilj kampanja je podizanje svijesti građana Hrvatske o potrebi preuzimanja odgovornosti u stvaranju i načinu odlaganja otpada. Kulminacija kampanje Zelena čistka je akcija čišćenja divljih odlagališta koja će se održati 26. travnja 2014. sa svrhom uključenja do sada najvećeg broja volontera u Hrvatskoj.
    Izvrsni rezultati prošlogodišnjih akcija poticaj su da ove godine budemo još jači i bolji. Godine 2012. uključilo se 41.558 volontera u 161 jedinici lokalne samouprave te je očišćeno čak 3.746 tona otpada. U 2013. godini odaziv volontera bio je još i veći. Sudjelovalo je gotovo 50.000 volontera, 198 jedinica lokalne samouprave a očišćeno je nešto manje od 4.000 tona otpada. Tijekom akcije očišćen je gotovo jedan kilogram po svakom stanovniku Lijepe naše, ali neke od najvećih crnih točki još su tu u našem okruženju.
    Stoga pozivamo sve volontere da u subotu, 26. travnja 2014. godine udružimo napore kako bi pokazali koliko nam je važan okoliš i priroda, te što sve možemo i spremni smo učiniti u samo jednom danu.
    Akciju čišćenja započinjemo u 8.00 h na slijedećim lokacijama:
    1. Čišćenje obale rijeke Neretve - od male rive do kraja šetališta uključujući i čišćenje obje strane obale iz lađa
   2. Čišćenje obale Norina u Vidu i uređenje parkinga
   3. Uklanjanje krupnog otpada s divljeg odlagališta na lijevoj obali Neretve na predjelu Vrbovci-Jeovci
   4. Uklanjanje krupnog otpada s divljeg odlagališta na desnoj obali Neretve iza Opuzenke

    Sa sobom je potrebno ponijeti rukavice i kabanice u slučaju kiše.
   Podršku akciji čišćenja daje Grad Metković, Turistička zajednica, „Čistoća Metković“ za obavljanje komunalnih djelatnosti, „Metković d.o.o“ za vodoopskrbu i odvodnju otpadnih voda., “Acal sirovine", DVD Metković, JVD Metković, Hrvatske vode VGI Opuzen, kao i lađarske, športske i ostale udruge te društva s područja grada.
GRAD METKOVIĆ