vijesti www.metkovic.hr

 Tradicija

Naši na 14. festivalu žudija u Vrlici

Metković, 24.4.2014. - U organizaciji Grada Vrlike i TZ Vrlike na Veliki ponedjeljak, 21. travnja održan je 14. festival žudija. Sudjelovalo je 29 župa među kojima su bile Župa sv. Nikole iz Metkovića i Župa Gospe Snježne iz Vida.
    Prije prikaza običaja čuvara Kristova groba na Sportsko-rekreacijskom centru Česma za sve sudionike održana je misa koju je predvodio domaći župnik fra Jakov Viro u koncelebraciji s don Mladenom Margetom. Po završetku smotru žudija obavio je arambaša čuvara Kristova groba Župe Gospe od Ružarja Jakov Režić nakon čega je idejni začetnik Festivala žudija Šime Strikomana snimio 399. milenijsku fotografiju na kojoj su žudije svojim tijelima oblikovale starohrvatsku crkvu Svetog Spasa iz 9. stoljeća koja se nalazi u neposrednoj blizini Vrlike.
    Festival su plotunima svojih pistola otvorili članovi Viteškog društva Svetog Križa iz Župe sv. Ane iz Lobora i Župe Majke Božje Bistričke. U nastavku je svaka župa predstavila je svoje običaje u trominutnom programu. Na kraju Festivala njegovi voditelji, Šime Strikoman, Luka Lipić i Marko Marušić, uručili su domaćinima makete statue žudije nakon čega je velika prijelazna statua, izrađena od jednog komada masline, predana predstavnicima Župe Vidonje – Mlinište kao sljedećem domaćinu.