vijesti www.metkovic.hr

 Vinarstvo

Poljoprometov plavac mali najbolji u županiji

Metković, 27.4.2014. - Jučer su u Dubrovniku proglašeni pobjednici Dubrovnik FestiWinea, tj. osvajači Dubrovnik FestiWine Trophyja 2014.. Najbolji od najboljih bio je plavac mali iz berbe 2011. metkovske firme Poljopromet uzgojen na vinogorju Komarna.
   Pobjednika je odlučilo petnaest sudca, većinom iz inozemstva, što je svakako velik uspjeh tvrtke Poljopromet, ali i dokaz da se to najmlađe hrvatsko vinogorje može nositi s puno razvikanijima. Napomenimo da osim Poljoprometa tamo vinograde i vrhunska vina imaju tvrtke SaintHills, Rizman i Volarević. Čini se da će ih biti još jer se najavljuje brend K7.
  Nama je ovogodišnji Dubrovnik FestiWine zanimljiv po još nečemu. Upriličeno je natjecanje Spoj naslijepo kojim se pokušalo utvrditi koje se županijsko vino najbolje sljubljuje s poznatim stonskom kamenicama. Jedno od triju pobjednika je vino malvasija Metković. Radi se o vinu obitelji Metković iz Molunta čiji su pretci najvjerojatnije bili među prvim stanovnicima Metkovića. Ta je veza davno prekinuta i nema konkretnih podataka osim da su 1702. među stanovnicima Čitluka (današnje Gabele) spomenuti Cvitko Metković i dva Ivana Metkovića.