vijesti www.metkovic.hr

 Gradske vijesti

Stipe Bebić predsjednik DVD-a Metković

Metković, 28.4.2014. - Nakon što je zbog nedostatka kvoruma nadležni Ured državne uprave poništio Skupštinu koja je održana 16. veljače, Dobrovoljno vatrogasno društvo Metković sinoć je u Zgradi političkih stranaka održalo novu Izvanrednu skupštinu na kojoj je za predsjednika izabran Stipe Bebić, za zapovjednika Filip Majić, a za tajnika Goran Medak.
     Gosti na Skupštini bili su vodeći ljudi Vatrogasne zajednice Dubrovačko-neretvanske županije: predsjednik Ivo Franušić, tajnik Stijepo Bašica i zapovjednik Stjepan Simović te uime Grada Metkovića zamjenik gradonačelnika Nikola Grmoja.
     Okupljenima se prvi obratio tajnik VZŽ Stijepo Bašica koji je između ostaloga rekao da je metkovski DVD osnovan 1933., a na proslavi njegova 65. rođendana proglašeno je najboljim društvom u županiji.
     – Vatrogastvo u Metkoviću ima dugu tradiciju i jaku bazu, a najvažnije što vas očekuje je osposobljavanje novih članova i privlačenje mladih bez kojih nema vatrogastva te nabavljanje osobne zaštitne oprema bez koje ne može izaći na gašenje požara. Naša suradnja je odlična i VZŽ je uvijek bila i biti će vam na raspolaganju – rekao je između ostaloga tajnik Bašica preporučivši okupljenima da svakako naprave reviziju članstva.
     Zapovjednik Simović čestito je novom vodstvu istaknuvši da je vatrogastvo jedan ozbiljan posao, a DVD-u je preporučio da se nasloni na JVP na obostranu korist.
     Zamjenik gradonačelnika Grmoja obećao je da će Grad Metković rad DVD-a pomagati sukladno svojim mogućnostima.
     – Mogućnosti nisu velike, ali ćemo se truditi pomoći koliko budemo mogli. Mislim da smo to u proteklom periodu i pokazali jer Grad ispunjava sve one zakonske obaveze koje ima prema JVP, a za zaposlene mjesečno izdvaja i više od propisanoga. Što se tiče DVD-a i tu postoji obaveza, ali nismo u prilici ispuniti je u potpunosti. Stoga ćemo u dogovoru s novim predsjednikom, koliko budemo mogli, pomoći u kupovini opreme za vatrogasce, liječničkim pregledima i onim osnovnim potrebama. Nadam se da će DVD pod novim vodstvom uspješno obavljati svoje dužnosti i da će JVP pomoći u najtežim situacijama – rekao je Grmoja.
     Na kraju Skupštine bilo je riječi o zamršenim imovinsko-pravnim odnosima na lokaciji Pavlovača, zemljištu koje je tvrtka Razvitak 1980. dala na korištenje DVD-u, a koje se danas nalazi u državnom vlasništvu. Svi su se složili da je lokacija idealna za djelovanje DVD-a, ali da je za bilo kakvo ulaganje u taj prostor potrebno s Državnim uredom za upravljanje državnom imovinom sklopiti neku vrstu ugovora, da li o najmu ili koncesiji, kako bi se potencijalna ulaganja dugoročno zaštitila.
     Planirane izmjene Statuta Društva odgođene su za sljedeću Skupštinu.