vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

OGŠ Metković koncertom obilježila Dan škole

Metković, 29.4.2014. - Prigodnim koncertom danas je u Galeriji GKS-a Metković Osnovna glazbena škola Metković obilježila Dan škole i 6. obljetnicu svoga osnutka.
     Program je otvorio Zbor OGŠ Metković nakon čega je okupljene pozdravio ravnatelj Zvonko Knežević koji se u kraćem izlaganju osvrnuo na rad Škole u proteklom razdoblju u koju se, prema njegovim riječima, svake godine upisuje sve veći broj učenika. Ove školske godine upisano ih je 132 u 12 razrednih odjela od prvog do šestog razreda te njih 15 u pripremni razred o čijem se odgoju i glazbenom školovanju brine 15 djelatnika. Da bi se što kvalitetnije provodili programi Škola je u proteklih šest godina kadrovski osnažena, kontinuirano su se nabavljali novi instrumenti i oprema, a otvoreni su i novi programi poput violine, viole, violončela, kontrabasa, harmonike i mandoline. Prema riječima ravnatelja Kneževića, ono što ostaje za riješiti je pronaći trajno rješenje za prostor Škole koja je trenutno podstanar u Glazbenom domu.
     Uz nastupe na koncertima koje organizira Škola, učenici su sudjelovali na Smotri klavirista DNŽ u Dubrovniku te u programu proslave Dana županije i Dana Europe u Dubrovniku, a troje učenika je predložena da uz pratnju Dubrovačkog simfonijskog orkestra sviraju na koncertu u Kneževu dvoru.
     Učenici su i ove godine bili uspješni na različitim državnim i međunarodnim natjecanjima. Na međunarodnom natjecanju učenika glazbenih škola FEMUS, koje se u veljači održalo u Subotici, u disciplini saksofon, klarinet i flauta učenici 2. razreda Antea Filipa Stojić i Ivan Fran Stojić osvojili su prvu nagradu u predkategoriji u disciplinama saksafon i klarinet, a učenik 4. razreda saksofona Filip Kežić prvu nagradu u 1. kategoriji. Filip Kežić je također proglašen ukupnim pobjednikom cjelokupnog natjecanja čime je izborio nastup na završnom koncertu na kojem je nastupilo šestero najboljih. Na istom natjecanju prof. Karmen Stojić dodijeljeno je priznanje za najboljega korepetitora u disciplini saksofon. Na 52. Regionalnom i državnom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa, koje se održalo u ožujku u Imotskom, sudjelovalo je petero učenika koji su osvojili dva prva i tri druga mjesta u svojim kategorijama. Dvoje saksofonista, Antea Filipa Stojić i Filip Kežić osvojili su prve nagrade, Antea u I. kategoriji, a Filip u II. kategoriji. Druge nagrade osvojili su: Ivan Fran Stojić u disciplini klarinet I. kategorija, Marta Penava u disciplini truba I. kategorija i Mateo Mustapić u disciplini trombon II. kategorija. Na Međunarodnom natjecanju mladih glazbenika Jadrana Daleki akordi, koje je održano početkom travnja u Splitu, sudjelovali su Toma Ujdur i Ante Bukovac, a obojica su osvojila drugu nagradu u III. kategoriji. Na 52. Državnom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa, održanom 6. travnja u Samoboru, Antea Filipa Stojić osvojila je prvu nagradu u disciplini saksofon I. kategorija, a u istoj disciplini u II. kategoriji prvu nagradu osvojio je i Filip Kežić. Antea je nastupila i na završnom koncertu Natjecanja održanom 12. travnja u Velikoj Gorici.
     Učenicima koji su sudjelovali na natjecanjima i njihovim nastavnicima ravnatelj Knežević uručio je prigodne darove nakon čega je održan koncert na kojem je nastupilo osam solista i tri dueta.