vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

Od Osijeka do Trogira 'majstorska radionica' Gimnazije Metković kleše buduće čuvarice hrvatskoga jezika

Metković, 4.5.2015. - Povod za napis o Gimnaziji Metković nedavno je održano XX. Natjecanje u poznavanju hrvatskoga jezika na kojemu je ta škola, prepoznatljiva po mnogočemu u Republici Hrvatskoj, sudjelovala u kontinuitetu 20 godina.
   Godine 1995. u ratni Osijek putovala je Anda Bukvić, danas dr. sc. anglistike i germanistike, sa svojom mentoricom Lidijom Puljan, prof. savjetnicom u Gimnaziji Metković. Prije nekoliko dana prof. Puljan vratila se iz Trogira s Marijom Dodig, učenicom III. razreda Gimnazije Metković, koja je osvojila 1. mjesto i Emom Kompar, koja je zauzela peto mjesto u Republici Hrvatskoj. Između prvoga i posljednjega natjecanja bilo je još prvih, drugih, trećih… mjesta. Nećemo navoditi imena ostalih laureata u strahu da ne bismo koga ispustili. Svakako, ni jedno natjecanje nije proteklo bez njihova sudjelovanja. Timskim radom prof. Puljan, Ujdur, Šakota i Ilić znalo je ponekad i petero učenika iz Gimnazije istovremeno biti na natjecanju. Očito da se Gimnazija pokazala majstorskom radionicom za jezikoslovce, iako njihove profesorice tvrde da su natjecatelji uglavnom iz matematičkih usmjerenja (jezik i jest matematika – logika) i da, zapravo, one ne vode učenike na natjecanja, nego učenici svojim trudom vode njih. Potvrdio nam je to i ravnatelj Jozo Jurković, koji se svakako može ponositi svojom školom. Prof. Puljan rekla nam je da ju, osim učeničkih uspjeha, najviše veseli kada na državnim natjecanjima susretne svoje bivše učenike, koji danas, kao mentori, na natjecanja dovode svoje učenike. Takvih je u Trogiru bilo čak troje.
   Gimnaziji čestitamo XX. obljetnicu kontinuirana sudjelovanja na državnim natjecanjima u poznavanju hrvatskoga jezika, osobito u vremenu kada se u društvu tako malo skrbi o materinskom jeziku. Čestitamo, naravno, Emi i Mariji, koja je svojevrsni veteran u osvajanju visokih mjesta na državnim natjecanjima. Napomenimo da je u sedmome razredu, kao učenica OŠ don Mihovila Pavlinovića, osvojila drugo mjesto pod mentorskim vodstvom prof. Josipe Mioč, a u osmome prvo, kada joj je mentorica bila prof. Helena Bjeliš.