vijesti www.metkovic.hr

 Vjerovali ili ne

Zuckerberg zapošljava 75.000 lektora i objavljuje rat nepismenosti Hrvata na Facebooku

Metković, 5.5.2015. - Marija i Ema iz prethodnoga članka jednoga bi dana mogle solidno unovčiti svoje znanje, a time i popraviti negativnu sliku o katastrofalnoj nepismenosti Hrvata.
   Mark Zuckerberg planira zaposliti desetke tisuća lektora za hrvatski jezik zbog vrlo niske razine pismenosti korisnika te društvene mreže u našoj zemlji i dijaspori.
   Najpopularnija društvena mreža u svijetu, američki Facebook, najavila je skoro raspisivanje natječaja za 74.580 lektora za hrvatski radi obrade statusa i komentara koje objavljuju Hrvati u Republici Hrvatskoj, BiH i dijaspori.
   Od ukupnog broja lektora koje će Facebook angažirati, 10.725 trebalo bi biti zaposleno na neodređeno vrijeme i smješteno u novosagrađenom naselju Literacy Camp kraj sjedišta kompanije u Kaliforniji. Ostali će dobiti dvogodišnje ugovore o suradnji te će moći raditi od kuće. Naknade će, kažu u kompaniji, ovisiti o broju ispravljenih pogrešaka.
   Povod za dosad najveći val zapošljavanja u Facebooku skandalozna je nepismenost koju većina od 2,3 milijuna hrvatskih korisnika (od kojih 1,7 milijuna u RH) pokazuje iz dana u dan u milijunima objava.
   Lektura svih tekstova odgađat će prikaz objava za prosječno 36 sati, ali čelnici tvrtke smatraju to prihvatljivom cijenom za iskorjenjivanje analfabetizma na hrvatskom segmentu te društvene mreže.
   Naša računala koja prate sve aktivnosti na Facebooku detektirala su najviši postotak nepismenosti u napisima na hrvatskom. Pravopisne, gramatičke i sintaktičke pogreške javljaju se u 98,6 posto rasprava, 34,5 posto statusa i 28,3 posto osobnih informacija korisnika koji se služe hrvatskim - objasnila je odluku uprave glasnogovornica Facebookova Odjela za Jugoistočnu Europu Ana L. Fabetić.
   Vodstvo mreže godinama je oklijevalo s uvođenjem obvezne lekture za objave na hrvatskom, no katastrofalna razina poznavanja jezika pokazana u nedavnim raspravama vezanim uz referendum o braku potaknula je odgovorne na radikalne mjere.
   – Pristaše odgovora "za" na referendumu i općenito desno orijentirani Hrvati najveći su jezični grješnici u cijelom korpusu korisnika koji pišu na ovom južnoslavenskom jeziku. Najčešće su pogreške miješanje č i ć te ije i je, pisanje velikih i malih slova te tvorba padeža, a nešto je bolje poznavanje konjugacija i rodova imenica - otkrio je Juan Gutenberg, direktor Facebookova Ureda za jezična pitanja.
   Hrvatske će se lektore ohrabrivati da primjenjuju Anić-Silićev pravopis, no tolerirat će se i Babić-Finka-Mogušev te Pravopis Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, dovršen sredinom prošle godine.
   Nimalo iznenađujuće, od drugoga do četvrtog mjesta na neslavnoj ljestvici nepismenih "fejsbukovaca" autori su na srpskom, bošnjačkom i crnogorskom. I za njih će uskoro biti angažirana vojska lektora. Do ljeta 2015. predviđa se zaposlenje 218.400 stručnjaka za te jezike.
– Kad plan zapošljavanja bude ispunjen, procjenjujemo kako neće ostati nijedan pismeni korisnik Facebooka iz Hrvatske, Srbije, BiH i Crne Gore koji istodobno neće raditi za našu kompaniju. Pitanje je samo hoćemo li ih naći dovoljno za popunu zacrtanih kvota – zabrinuto je primijetila Fabetić.
   Kada se već naše društvo nema snage uhvatiti u koštac s općom nepismenošću, a to se može odnositi i na ostala društvena i prirodna područja, dobro je čuti da je jedan čovjek, o kojemu do sada nisu kružila previše pozitivna mišljenja, odlučio potrošiti silne milijune dolara ne bi li stao ukraj nepismenosti koja (sama po sebi) ruši i ugled njegova Facebooka.
   Grdno ste se prevarili. Ne namjerava Šećerbrdić ni centa potrošiti na pismenost armije ovisnika zapletenih u njegovu mrežu. To sada znate vi koji ste stigli do kraja ovoga teksta objavljena na zafrkantskome portalu news-bar.rtl.hr. Oni koji odustaju prije kraja neka žive u slatkoj zabludi.