vijesti www.metkovic.hr

 Gradske vijesti

Metkovci na biciklijadi do Banje Luke

Metković, 5.5.2015. - Uoči drugoga travnja 2015., kada pada 10. obljetnica smrti sv. Ivana Pavla II. te povodom posjeta pape Franje Sarajevu održana je druga Međunarodna bicklijada „Marija zvijezda“ koju su prema Banjoj Luci biciklisti vozili iz sedam smjerova - gradova i marijanskih svetišta koja je pohodio sv. Ivan Pavao II.: Aljmaš, Marija Bistrica, Trsat, Zadar, Solin, Dubrovnik i Sarajevo. Za sudjelovanje se prijavilo 45 biciklista iz Okučana, Metkovića, Ogulina, Splita, Šibenika, Zagreba, Brestovskog.
    Metkovce su predstavljali dečki iz BK Relaks, BK Metković i VK Neretvanski gusar i to: Miroslav Trgovčević, Luka Volarević, Josip Kiridžija, Matko Delija, Ante Brozović, Davor Gnječ i Antonio Crnčević.
    U srijedu 29. travnja Josip i Luka krenuli su iz Dubrovnika te odvozili prvu etapu do Metkovića, a sutradan im se priključio ostatak ekipe pa su s Trga u ranim jutranjim satima krenuli prema Blidinju na koje su, nakon duge i iznimno naporne etape stigli u popodnevnim satima.
    U petak, 1. svibnja u ranim jutarnjim satima krenuli su prema Jajcu preko Vran planine, gdje su posjetili grob Dive Grabovčeve. Taj dio puta bio je najteži jer je na vrhu planine prevladavao snijeg, zbog čega su nekoliko kilometara morali gurati bicikla pa čak na nekim dijelovima puta i nositi ih na svojim leđima. Nakon toga se uspješno spuštaju prema Šćitu u kojemu im se priključuju biciklisti iz Splita i Šibenika pa zajedno stižu u Jajce. Tamo je dio ekipe prenoćio u Franjevačkom samostanu sv. Ive u Podmilačju, a dio u jajačkom hotelu.
    U subotu, posljednjega dana biciklijade, zajedno su krenuli iz Podmilačja prema Banjoj Luci te u popodnevnim satima stigli na Petričevac gdje ih je dočekao biskup Franjo Komarica i domaćini. Tijekom cijeloga puta nije bilo nikakvih tehničkih problema ni ozljeda, a kiša je zasmetala samo u subotu na polasku iz Podmilačja.
    U nedjelju, 3. svibnja u 9 sati u katedrali sv. Bonaventure zajednički je slavljena sveta misa koju je predvodio biskup Komarica. Dečki su nakon mise biskupu predali prigodne darove i zahvalili na domaćinstvu. Organizator spomenute biciklijade bio je „Kristov Stol“ - Misijska europska inicijativa sa sjedištem u Zagrebu.
A. Crnčević