vijesti www.metkovic.hr

 Šport

Ruđer Bošković impresivan u Zadru

Metković, 6.5.2015. - Svjetski poznata trkačka utrka Wings for Life – World run održava se istovremeno na šest kontinenata i 35 lokacija sa svrhom pomoći onima koji imaju ozljede leđne moždine. Domaćin te utrke na našim prostorima bio je Grad Zadar u kojemu je nastupilo 4 000 natjecatelja, među kojima je sjajan rezultat ostvario naš Ruđer Bošković pretrčavši 41 kilometar i tri metra. Vrlo ponosan i sretan zbog toga pothvata, Ruđer nam je otkrio da se za utrku spremao dva mjeseca.
  – Obećao sam dati maksimum zbog svoga zdravlja i obitelji, te zdravlja čitave Župe sv. Ilije, kao i sviju kojima je to najpotrebnije – rekao nam je Bošković. Kad sam došao do oznake 41. kilometra utrke, poljubio sam cestu, a dvije minute nakon toga dostiglo me presretačko vozilo. Tu je bio kraj moje utrke – nastavlja metkovski maratonac.
    Bošković je istrčao 41 kilometar za tri sata i pet minuta i tako iz Zadra stigao nadomak Pirovca. U kategoriji natjecatelja 25-30 godina osvojio je drugo, a u ukupnoj utrci jedanaesto mjesto. Budući da utrka u cijelome svijetu počinje u isto vrijeme, službeni podaci govore da je od sveukupno 90 000 natjecatelja Bošković osvojio 551. mjesto. Ruđo je na svojemu Facebook profilu na podršci zahvalio obitelji i prijateljima te na sponzorstvu Gradu Metkoviću, Ćakula baru, Luje autu i Foto Veraji.
    Riječ je o specifičnoj utrci koja nema klasičnu ciljnu liniju, već je to presretačko vozilo koje ide za sudionicima utrke. Pola sata nakon starta presretački automobil kreće za natjecateljima, ubrzavajući svakoga sata za po jedan kilometar na sat. Kada vozilo prestigne trkača, on ispada iz utrke, a podaci o pretrčanim kilometrima šalju se u glavnu bazu u Austriju, što je omogućeno putem posebnih čipova ugrađenih u startne brojeve.
    Osim Ruđera, nastupilo je još nekoliko Metkovaca: Ante Živković (36,57 km), Biljana Taslak (21 km), Žana Horvatić (12 km), Ante Marušić (11,5 km), Betica Lozić (9 km) te Hrvoje Lazarević (4,66 km). Zanimljivo je spomenuti da je ženska pobjednica u Zadru bila Nikolina Šustić, inače pobjednica prve Metkovske skalinade, dok je muški pobjednik bio Matija Grabovečki.
    Krajnji rezultat pokazuje da su naši sugrađani u Zadru sveukupno istrčali 136 kilometara, na čemu im čestitamo i želimo puno uspjeha u daljnjim natjecanjima.
    I na kraju još jedna zanimljivost. Na samome početku utrke, Ruđer Bošković je dvjestotinjak metra protrčao Ulicom Ruđera Boškovića.