vijesti www.metkovic.hr

 Naši u svijetu

Metkovac u Los Angelesu utemeljio 'Kino Croatia'

Metković, 7.5.2015. - Kad su prije 15 godina započeli s ambicioznim projektom revije hrvatskih filmova u srcu Hollywooda, skupina filmaša hrvatskog porijekla nije mogla znati da će njihova vizija ubrzo postati upravo ono što su priželjkivali – relevantna manifestacija, na koju će u velikom broju rado dolaziti internacionalna filmska publika Los Angelesa, a ne samo Amerikanci hrvatskih korijena!
    Iza projekta Kino Croatia, stoji utemeljitelji producent Matko B. Malinger koji je te 2000-te godine s kolegom Jackom Barićem, okupio producentski dream-team u kojem su uz njih bili Branko Lustig, Marija Miletić Dail i Andrea Balen, čija je namjera promocija hrvatske filmske baštine i posebno suvremenih hrvatskih filmova, podjednako dugometražnih, kratkometražnih, igranih, animiranih i dokumentarnih. Sve postaje jasnije, ako kažemo da je Matko B. Malinger zapravo zagrebački diplomirani režiser s Akademije za film, kazalište i televiziju Matko Brljević (rođeni Metkovac, op. ur.) koji je nakon studija elektrotehnike i potom režije na ADU sa suprugom Tihanom otišao pronaći svoj američki san u Kaliforniju u Los Angeles, gdje su ostali do danas.
    Filmska revija Kino Croatia, danas je veliko filmofilsko druženje, koje vole posjetiti Amerikanci, a ne samo hrvatski nostalgični doseljenici. Dr. Tihana Škaričić, koja i sama sponzorski podupire reviju i sudjeluje u programu, o tome kaže:
   – Kino Croatia je vjerojatno najveće događanje na području hrvatske filmske kulture u SAD-u. Na otvaranju u legendarnom holywoodskom kinu Egyptian Theatre bude oko 500 ljudi - više od pola sudionika na eventu, u publici i na pozornici, nemaju izravne veze s Hrvatskom! Promidžba hrvatske kulture je najbolja baš na taj način...
    Ove, jubilarne 15. godine program Kina Croatia, koji s održava u suradnji s Američkom kinotekom, a pod pokroviteljstvom kozulata RH u Los Angelesu i ELMA-e (European Movies and Languages in America), te uz svesrdnu pomoć lokalnih sponzora, odvijat će se na tri reprezentativne lokacije u Beverly Hillsu, Hollywoodu i Santa Monici. Prva je već održana u subotu 2. svibnja u Laemmle's Music Hallu, a sad slijede još dvije u kinima Američke kinoteke Egyptian i Aero 16. i 21. svibnja. Na programu su već bili »Kauboji« Tomislava Mršića, slijede »Takva su pravila Ognjena Sviličića, »Dar predsjednika Nixona« Igora Šeregija, »Happy Endings« Darka Šuvaka na kraju i »Goli (otok)« Tihe K. Gudac.
    Kako god bilo, čini se da je Kino Croatia stvarno veliki iskorak u promociji suvremenog hrvatskog filma.
Jurica Ilić za www.seebiz.eu