vijesti www.metkovic.hr

 Metković 600

U luci iz Neretve izvađeno pet tona streljiva

Metković, 7.5.2015. - U jednome od savezničkih bombardiranja Metkovića 1944. u luci je, neposredno uz most, potopljen trabakul Sveti Jure pun streljiva raznoga kalibra. Neretva je na nj godinama taložila mulj pa se za nj ni ne bi znalo da 1979. nije bilo odlučeno uz most urediti carinsko pristanište uz koje bi pristajale strane brodice.
    Čisteći uz obalu nanose mulja i pijeska otkriven je potopljeni trabakul, a u njegovoj utrobi i oko njega čak pet tona streljiva. Kako je 18. srpnja 1979. bio javio Tanjug, na obalu je bilo izvađeno 538 topovskih granata, 28 mina, 1000 metaka, 500 ručnik bombi engleske i italijanske proizvodnje, kao i jedan top od 60 mm i dva mitraljeza. Top je završio u Gradskom parku kao eksponat na kolu, a u drugoj polovini osamdesetih oslikan je u posthipijevskom stilu. Kamo je nestao kasnije ne znamo, ali sigurno ima onih koji to znaju. Fotografiju iz 1979. i Tanjugovu vijest pronašao je i poslao nam Mario Talajić, koji neumorno traga za starim fotografijama i razglednicama Metkovića i doline Neretve.
    Inače, metkovska je luka (i željeznica) bila česta meta savezničkim bombardiranjima pa Neretva u Metkoviću nije bila plovna sve do listopada 1957., kada je, nakon čišćenja riječnoga korita, u luku uplovio parobrod Senj. Na fotografijama ga vidimo pri uplovljavanju u luku prije II. svj. rata te 8. listopada 1957.