vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

Metkovski gimnazijalci sudionici humanitarne inicijative 'Škole za Afriku'

Metković, 8.5.2015. - Učenici i djelatnici Gimnazije Metković nedavno su se uključili u UNICEF-ovu globalnu humanitarnu inicijativu Škole za Afriku, čiji je cilj obrazovanje učiniti dostupnim velikom broju djece i mladih diljem afričkog kontinenta koji u ovom trenutku nemaju sigurno mjesto za učenje i druženje sa svojim vršnjacima. Već u prvom mjesecu ove akcije, koja je započela početkom travnja, metkovski gimnazijalci uspjeli su prikupiti više od 2.500 kuna.
   Ured UNICEF-a za Hrvatsku sav će prikupljen novac u sklopu te inicijative tijekom narednog odgojno-obrazovnog razdoblja usmjeriti za izgradnju školske infrastrukture i opremanje školskih učionica potrebnim materijalima na području Burkine Faso, koja je jedna od najsiromašnijih zemalja afričkog kontinenta.
   Od koordinatorice projekta prof. Gordana Nikolić doznali smo da je Škole za Afriku zajednička inicijativa UNICEF-a, zaklade Nelson Mandela te Hamburškog Društva za promoviranje demokracije i međunarodnog prava. Predstavljena je 2004. godine, a prve projektne aktivnosti započete su 2005. godine. U prikupljanju pomoći za 13 najugroženijih zemalja afričkog kontinenta sudjeluje preko 27 razvijenih zemalja diljem svijeta. Cilj je osigurati pristup kvalitetnom obrazovanju djeci diljem Afrike (izgradnja škola, osiguravanje pitke vode, izgradnja sanitarnih prostorija, educiranje stručnog osoblja, organiziranje zdravstvenih pregleda i cijepljenja, promoviranje škola koje ne diskriminiraju).
   Projekt se u Hrvatskoj provodi od 2008. godine te okuplja više od 300 osnovnih i srednjih škola i 70 dječjih vrtića iz svih krajeva zemlje. Projekt Škole za Afriku u našoj zemlji objedinjuje edukativne radionice na temu solidarnosti i dječjih prava te prikupljanje sredstava (organiziranje prodajnih izložbi dječjih radova, sportski programi, prigodne manifestacije, humanitarni koncerti, prikupljanje plastične ambalaže i starog papira).
   U sklopu projekta Škole za Afriku na globalnoj razini sredstva se prikupljaju za djecu 13 najugroženijih afričkih zemalja: Angolu, Burkinu Faso, Etiopiju, Madagaskar, Malavi, Mali, Mozambik, Niger, Ruandu, Južnoafričku Republiku, Zimbabve, Sijera Leone i Gvineju Bisao.
   Edukativno-humanitarne aktivnosti projekta Škole za Afriku u našoj zemlji svake godine ujedine velik broj dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola. Potvrda tome svakako je i iznos prikupljenih sredstava koji je samo u našoj zemlji do kraja 2013. godine dosegnuo oko 3,7 milijuna kuna. Više od 80.000 djece uz podršku roditelja, odgajatelja, učitelja, stručnih suradnika i cijele lokalne zajednice sudjeluje u različitim projektnim aktivnostima. Potporu prikupljanju sredstava pružaju i građani kroz pojedinačne donacije.
   Zahvaljujući prikupljenim sredstvima izgrađene su brojne škole, predškolske ustanove i centri za alternativno obrazovanje, a djeca i mladi u Hrvatskoj bili su u prilici razvijati međunarodnu solidarnost te spoznati važnost uzajamnog pomaganja.