vijesti www.metkovic.hr

 Putopis

S Davorom Rostuharom u Butanu

Metković, 8.5.2015. - Gradskoj knjižnici gostovao je Davor Rostuhar, mladi putopisac koji je napustio studij sociologije i povijesti kako bi se u potpunosti posvetio putovanjima i poslu slobodnoga fotografa. U Metkoviću je održao multimedijsko predavanje o putovanju u Kraljevinu Butan, divnu zemlju za koju će Rostuhar reći da je potpuno drugačija od svih ostalih na svijetu.
    Okupljene je na početku predavanja pozdravila ravnateljica Knjižnice Vesna Vidović, koja je potom s nekoliko riječi predstavila gosta i njegov rad.
    Ekspedicija u kojoj putopisac pješice u tri tjedna prolazi 320 km kroz najzabačenije dijelove Himalaje nazvana je Snowman trek . Posjetiteljima je Himalaja dočarana putem fotografija, što je bila sjajna prilika za upoznavanje butanske i budističke kulture. Rostuhar je svoja zapažanja i iskustva pretočio u knjigu U zemlji zmaja koju je sinoć ujedno i predstavio metkovskoj publici.
    – Butan je zanimljiva zemlja i zaslužuje posebnu pažnju – reći će autor. Taj dio svijeta zaobišla su sva globalna zbivanja, čak i ratovi. Butanci su u potpunosti sačuvali svoj identitet. Iznimno poštuju tradiciju, imaju bogatu kulturu, čuvaju okoliš i resurse i jako drže do pravednosti. Osamdeset posto Butanaca su budisti i zanimljivo je da svi nose narodne nošnje, iako to nije izričito pravilo. Prvi aerodrom u Butanu napravljen je 80-ih godina prošloga stoljeća i još uvijek je jedini u zemlji. Kralj je iznimno utjecajna osoba koja daje primjer drugima, a njegova najvažnija karakteristika mora biti pravednost.
    Rostuhar za Butance kaže da su veoma miran i staložen narod, ekološki osviješten i pristojan. U poljoprivredi ne koriste pesticide i jedu zdravu hranu. Vrlo je zanimljivo da butanski narod, inače nesklon ratovanju, ima sjajne rezultate u streličarstvu. Vikende i slobodno vrijeme provode gađajući metu, dok se nogomet kao sport tek probija. Autor kaže da se u Butanu naučio izražavati poezijom i razmišljati u stihu pa je okupljenima pročitao nekoliko kratkih priča iz svoje najnovije knjige.