vijesti www.metkovic.hr

 Kampanja

Živim život bez nasilja

Metković, 8.5.2015. - Jučer su u Metkoviću nastavljene aktivnosti u sklopu kampanje Živim život bez nasilja koju uz podršku Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta provodi Ministarstvo unutarnjih poslova. Riječ je o projektu koji je usmjeren na prevenciju svih oblika nasilja i izgradnju kulture nenasilja kod mlade populacije.
    Tijekom prijepodnevnih sati u Osnovnoj školi Stjepana Radića učenicima sedmih razreda održana je interaktivna radionica. Gdje i kako mogu zatražiti pomoć i zaštitu od svih oblika nasilja, važnost izgradnje pozitivnih odnosa s okolinom i komunikacije u odnosima te kultura nenasilja samo su dio zanimljivih informacija koje su se učenicima uputile tijekom radionice što su je održali policijski službenik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske i predstavnik Udruge Status M.
    Nakon radionice u Gradskom kulturnom središtu Metković održana je tematska predstava Nasilje, za nasilje nema opravdanja. Predstava je dio THE/ARTO projekta u kojemu se djeca educiraju umjetnošću, a koji su u Hrvatskoj pokrenuli poznati dramski umjetnik Zijah Sokolović i Dražen Šivak, glumac i asistent na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. U predstavi se daje oko 160 primjera svakodnevnog nasilja od psihološkog, fizičkog, ekonomskog i seksualnog, ali i načini kako se jasno oduprijeti nasilju.
    Svrha tih preventivnih aktivnosti je senzibiliziranje javnosti na problem nasilja te poticanje građana, a posebno žrtava, na prijavljivanje obiteljskog nasilja. Kazališnu predstavu pratilo je oko 250 učenika sedmih i osmih razreda, brojni prosvjetni djelatnici, predstavnici lokalne uprave, policije i drugih institucija. Pred samu predstavu na pozornici je nastupilo četvero učenika Osnovne glazbene škole Metković koji su izveli nekoliko glazbenih točaka.