vijesti www.metkovic.hr

 Obljetnice

Go SDP-a Metković obilježio Međunarodni dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe

Metković, 9.5.2015. - Dan pobjede jedan je od najznačajnijih praznika u europskom kalendaru, a s obzirom na to da označava prijelomni trenutak u kojemu je i definiran budući izgled Europe, taj dan se ujedno obilježava i kao Dan Europe.
    Obilježavanje Dana Europe i Dana pobjede nad fašizmom postaje sve značajnije pogotovo zbog rastućega neonacizma, netolerancije, rasizma, isključivosti, homofobije i euroskepticizma koji počinju bujati u vrijeme gospodarskih kriza.
    U povodu 9. svibnja, Međunarodnoga dana pobjede nad fašizmom i Dana Europe predstavnici Gradske organizacije SDP-a Metković položili su vijenac na spomenik poginulima u borbi protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu.
    Smatramo kako je danas više nego ikada potrebno istaknuti požrtvovnost antifašističkih boraca Europe, koji su se izborili za Europu tolerancije i različitosti nasuprot onima koji su tada, a i danas zagovaraju „čistu“ Hrvatsku i Europu, nasuprot onima koji bi diskriminirali ljude na osnovu narodnosti, boje kože, vjeroispovijesti ili spolne orijentacije. Zahvaljujući antifašističkim borcima danas pripadamo EU, zajednici čije se vrijednosti temelje na antifašizmu, stoga i slogan EU glasi Ujedinjeni u različitosti – poručili su iz GO SDP-a Metković uz čestitku – Sretan rođendan Europo!