vijesti www.metkovic.hr

 Poljoprivreda

Zaštitite masline od maslinina moljca

Metković, 14.5.2015. - U Dubrovačko –neretvanskoj županiji masline se nalaze u fenofazi razvoja cvjetnih vjenčića te se ubrzo očekuje cvatnja. U ovom razvojnom stadiju maslinu napada značajan štetnik - maslinin moljac (Prays oleae).
   Leptir maslininog moljca odlaže jaja u čašku cvijeta, a gusjenica koja se razvija izgriza cvjetni pup. Obzirom da na opažačkim mjestima zadnjih dana bilježimo značajan ulov 1. generacije leptira maslininog moljca moguće su značajne štete u cvatnji.
   Radi umanjenja šteta od navedenog štetnika preporučamo provođenje kemijske zaštite neposredno pred pucanje rese ili najkasnije kad je otvoreno 5 % cvjetova. Pripravci koji imaju dozvolu za suzbijanje maslininog moljca u ovom razvojnom stadiju su: Biobit WP, Baturad WP (dozvola u ekološkoj i integriranoj proizvodnji) i Decis 2,5 EW (dozvola u konvencionalnoj proizvodnji).
   Pripravke koristiti sukladno uputama na etiketi. Svako tretiranje evidentirati, a ambalažu zbrinuti na propisan način!
   Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti ili primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH. Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb.

Ivana Tomac Talajić dipl. ing. agr.
e-mail: ivana.tomac.talajic@savjetodavna.hr