vijesti www.metkovic.hr

 Tribina

Nikolić o Crkvi i politici u Hrvatskoj

Metković, 15.5.2015. - Crkva i politika u Hrvatskoj bio je naziv tribine koja se sinoć u organizaciji udruga Narenta i Hrvatski domobran održala u Galeriji GKS-a i na kojoj je predavač bio dipl. ing. Zvonimir Nikolić, predsjednik metkovskoga ogranka Udruge Hrvatski domobran, kršćanski aktivist i bivši politički zatvorenik.
    Okupljene je na početku uime organizatora pozdravio Marko Kravar, izrazivši zadovoljstvo što su uspjeli organizirati takvo predavanje pa je predstavio gosta predavača iznijevši zanimljive detalje iz njegova života.
    Nikolić je predavanjem pojasnio kako on vidi sekularizam, govorio je o uplitanju Crkve u politiku i zašto misli da je to potrebno te o tome imaju li Crkva i politika dodirnih točaka.
    Na samome početku konstatirao je da su Hrvati silno podijeljen narod pa smo, reći će Nikolić, zbog te činjenice zaustavljeni i u gospodarskom napretku.
    Govoreći o sekularizmu, pojasnio je nekoliko njegovih faza. – U nekim zemljama odvajanje Crkve od države prošlo je mirno, dok se u nekima prolila krv. I mi smo svjedocima kako se u našem okruženju ubijalo svećenike i nedužne ljude samo zato što su bili vjernici. Danas je u društvu dozvoljeno pozivati se na Gandija, Aristotela, razne mudrace, samo ne na Isusa Krista. Crkva nas napaja duhom i odvojiti čovjeka od nje isto je kao da odvojite majku od djeteta. Sve to dovodi do posljednje faze sekularizma, a to je odvajanje čovjeka od Boga – zaključuje Nikolić.
    Kada je riječ o odnosu politike i Crkve ne dvoji. Crkva uči i poziva kada je politika u pitanju. Ništa drugo. Citirajući svetoga oca Ivana Pavla II., rekao je okupljenima da su kršćani dužni domovini dati novo lice kako bi se u kulturnom i u gospodarskom životu kršćanske vrednote ukorijenile u politiku.
    Krajnja poruka Zvonimira Nikolića je da je smisao politike rad za opće dobro i iz stoga je neophodna uloga Crkve u političkome životu.