vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

Medijski dani u OŠ Stjepana Radića

Metković, 15.5.2015. - Povodom Međunarodnoga dana obitelji u Osnovnoj školi Stjepana Radića izveden je Projekt Medijski dani, čime se ukazalo na važnost medija koji su uz obitelj danas najvažniji socijalizacijski čimbenik u društvu.
   Nositelji projekta su volonteri Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu koje čine uglavnom studenti komunikologije i novinarstva. U Metkoviću je tim povodom dva dana proveo prof. dr. sc. Danijel Labaš kako bi učenicima, njihovim roditeljima i nastavnicima govorio o važnosti, prednostima i opasnostima medija.
   Prvo predavanje održano je u četvrtak na Vijeću roditelja kada je prof. Nikolina Vugdelija, koordinatorica projekta, uime Škole i svoje osobno izrazila zadovoljstvo što je takav projekt zaživio i kod nas. Obitelj je još uvijek na prvome mjestu kada je u pitanju socijalizacija, no mediji su odmah iza. – Djeci su informacije nadohvat ruke i sve više koriste medije kao izvor informacija. Danas uglavnom sva djeca posjeduju pametni telefon i koriste se društvenim mrežama. Čak 18 000 sati godišnje provedu na internetu, a u školi 11 000 sati. No, ne bi bilo dobro medije smatrati neprijateljima, samo treba s djecom razgovarati i medijski ih opismenjavati, zaštititi ih od manipulacija i neželjenih negativnih posljedica – savjetuje profesor.
   Nakon što ga je pozdravila ravnateljica Božena Nikoletić, Labaš je na Vijeću učitelja govorio na temu Mediji, odgoj i obrazovanje – medijsko nasilje očima djece medija. Bilo je riječi o medijskom senzacionalizmu, manipulacijama, društvenim mrežama i psihičkom nasilju koje se provodi tim putem. Čak jedna petina ispitane djece dobila je uvredljive poruke na društvenim mrežama, a podatci govore da je pedeset posto učenika za vrijeme nastave uključeno na Facebook, Twiter, Viber i sl.
   Glavna poruka predavanja je da su nam mediji prijatelji i da se u školama zbog važnosti koju mediji danas imaju treba više raditi na medijskoj kulturi. Većina obitelji danas imam više televizora u svome domu, a još više smo aktivni na društvenim mrežama. Postajemo ovisni o informacijama jer s njima ustajemo i idemo leći. Najvažnije je djecu naučiti s tim živjeti, a da pritom uz našu pomoć prepoznaju senzaciju i manipulaciju te da budu zaštićeni od negativnih posljedica koje mediji proizvode.
   U sklopu projekta provedene su i radionice s učenicima, koje se izvode u trajanju od 45 do 90 minuta, ovisno o uzrastu.