vijesti www.metkovic.hr

 Narona

Fantastična bića na spomenicima antičke Narone

Metković, 18.5.2015. - U Arheološkom muzeju Narona u Vidu u subotu je otvorena izložba Fantastična bića na spomenicima antičke Narone.
  – Brojna antička fantastična bića koja su nastanjivala morske dubine, gospodarila nebeskim visinama i živjela u nepoznatim dalekim krajevima stvorila je mašta starih naroda. Ona su putem grčkih i rimskih mitoloških priča preživjela sve do danas, a ponešto izmijenjene susrećemo ih i u modernim bajkama. Koliko su stari narodi vjerovali u postojanje fantastičnih bića, danas je gotovo nemoguće odgonetnuti. Ona su bila sveprisutna u pričama o bogovima i junacima antičkoga doba, a njihova simbolika, značenje te vjera u apotropejske moći imale su važno mjesto u svakodnevnom životu ljudi.
    Na izložbi su predstavljena fantastična bića grčko-rimske mitologije prikazana na različitim arheološkim spomenicima koji potječu iz antičke Narone. Među njima su hipokampi i druga morska bića, strašna Meduza, snažni Pegaz, budni čuvar Kerber, zloduh Harpija i veličanstveni Zeusovi psi – grifoni. Svi oni dio su religijskoga poimanja koje nam je danas teško razumljivo, ali njihovu simboliku ipak možemo iščitati sa spomenika. Motivi fantastičnih stvorenja korišteni su za ukrašavanje naronitanskih kultnih, sepulkralnih i svakodnevnih uporabnih predmeta, izrađenih od kamena, kosti ili keramike. Njihova raznovrsnost i primjena na predmetima različite namjene govore o svekolikoj prisutnosti tih motiva u svakodnevici antičke Narone – rekao nam je autor izložbe Toni Glučina, ravnatelj Muzeja. Izložbu je postavila Ivona Michl, a otvorila ju je zamjenica župana Marija Vučković. Izložba se može pogledati do 16. srpnja.
Foto 'Veraja'