vijesti www.metkovic.hr

 Folklor

Vridne ruke Julije Kaleb

Metković, 18.5.2015. - U prostorijama Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado u Zagrebu predstavljene su iznimno bogate narodne nošnje Ravnih kotara koje je tijekom proteklih pet godina svojim vrijednim rukama za taj ansambl izrađivala Julija Kaleb iz Kule Norinske.
   Riječ je o posebno dragocjenim primjercima ženske i muške tradicijske odjeće , koje je umješna autorica rekonstruirala do najsitnijih detalja veza, tako kako su to u davna vremena izrađivale tadašnje seoske žene.
   Na promociji u Ladu prikazan je dokumentarni film o Juliji Kaleb koji je posjetiteljima predočio proces izrade narodnih nošnja i njezin studiozan pristup svakomu detalju.
   O Juliji Kaleb, njezinoj tridesetogodišnjoj posvećenosti rekonstrukciji i izradi hrvatskih narodnih nošnja te o njezinoj važnosti i nezamjenjivosti u očuvanju nacionalnoga tradicijskog ruha, posebice njezine doline Neretve te jadranskoga i dinarskoga područja, govorila je dr. sc. Zorica Vitez, dok je o predstavljenim nošnjama govorila etnologinja i muzejska savjetnica Ivanka Ivkanec. Uz nastup domaćina Ansambla Lado svojom su nazočnošću i pjesmom autoricu počastili članovi KUD-a Metković, KUD-a Marko Markota iz Rogotina , članovi Folklorne skupine Gradina iz Polače te brojni prijatelji, kolege folkloristi i zaljubljenici u hrvatsku tradicijsku baštinu.
   Uz narodne nošnje u kojima će ansambl Lado nastupati širom svijeta, o radu Julije Kaleb i njezinim vridnim rukama svjedočit će i stručni katalog koji je tiskan prigodom spomenute promocije, a koji u sebi sadrži najljepše primjerke njezina rada.