vijesti www.metkovic.hr

 Prevencija

'Zdrav za pet!' među metkovskim osmašima

Metković, 19.5.2015. - Projekt Zdrav za 5! usmjeren je na prevenciju ovisnosti i zlouporabe alkohola, droga i igara na sreću te promociju pro-socijalnog, preventivnog i zaštitnog djelovanja uz razvijanje socio-emocionalnih vještina kod djece i mladih, podizanje razine svijesti o vlastitoj ulozi u očuvanju životne, školske i radne okoline te podizanje razine samosvijesti o odgovornosti u očuvanju vlastitog i tuđeg zdravlja i sigurnosti.
    Osnovni ciljevi Projekta Zdrav za 5! su aktivno mijenjanje stavova i štetnih životnih navika o ovisnosti, mijenjanje stavova o nužnosti zaštite okoliša i prirode, podizanje razine samosvijesti o odgovornosti u očuvanju vlastitog i tuđeg zdravlja i usvajanje zdravih stilova života. Projekt Zdrav za 5! provodi se kroz interaktivne edukacije i eko radionice u školama, kontinuirano tijekom školske godine.
    Projekt se sastoji od dvije komponente: komponenta 1. Prevencija ovisnosti i komponenta 2. Zaštita i uređenje okoliša.
    Kroz komponentu 2. Ministarstvo zaštite okoliša i prirode jača međusektorsku suradnju u području zaštite okoliša i prirode, fokusirajući se na izgradnju sigurnog i zdravog okoliša za sigurno i kvalitetno odrastanje mladih, poticanjem zajednice na uklanjanje prilika koje omogućavaju pojavu kriminaliteta.
    Upravni odjel za zaštitu okoliša i prirode DNŽ, u svojstvu regionalnog koordinatora za komponentu 2., organizira aktivnost likovne kreativne radionice namijenjene učenicima na temu zaštite i očuvanja prirodnih ljepota rijeke Neretve te posjetu zaštićenim dijelovima prirode na području delte rijeke Neretve.
    Predviđene aktivnosti planirane su kroz izložbu učeničkih radova na temu Moja Neretva, dodijeljene su nagrade za najbolje uratke te poludnevnog izleta na području delte rijeke Neretve, a namijenjene su učenicima osmih razreda Osnovne škole Stjepana Radića i Osnovne škole don Mihovila Pavlinovića iz Metkovića.
    U jutarnjim satima u Gradskom kulturnom središtu Metković održala se Izložba i odabir najboljih učeničkih radova na temu Moja Neretva, a prikazan je i film Ljudi s Neretve, koji prikazuje tradicionalne aktivnosti koje se već stoljećima odvijaju na području rijeke Neretve, kao i način života na tom području s početka 20. stoljeća. Autor filma je poznati metkovski režiser Obrad Gluščević. Uime Upravnoga odjela za zaštitu okoliša i prirode DNŽ učenike su pozdravili pročelnik Nikola Veraja i Branka Martinović-Vuković, uime Grada Metkovića pozdravio ih je zamjenik gradonačelnika Nikola Grmoja, a uime Županije zamjenica župana Marija Vučković. Slijedila je dodjela nagrada za najbolje učeniče radove. Povjerenica za izbor likovnih radova Dubravka Šešelj iz OŠ don M. Pavlinovića predstavila je svoje učenike čiji su radovi ocijenjeni najboljima. To je učinila i povjerenica iz OŠ S. Radića Ivana Čarapina koja je predstavila svoje male likovnjake i literate te pročitala neke nagrađene literarne radove.
    Nakon toga organiziran je posjet Zaštićenom krajobrazu Predolac-Šibanica. Na toj su se lokaciji učenici upoznali s radom Hrvatske gorske službe spašavanja, čiji su im članovi govorili o aktivnom boravku u prirodi i predstaviti opremu koju koriste u svojim akcijama spašavanja. Predstavnici MUP-a održali su prezentaciju jednog od načina detekcije opojnih sredstava, uključivanjem obučenog psa za detekciju droga.
    U nastavku su sudionici posjetili naselje Vid i Spomenik knezu Domagoju, s kojeg mjesta se pruža pogled na cijelu dolinu rijeke Neretve. Tu se govorilo o promjenama i izazovima kroz koje je delta rijeke Neretve prošla tijelom 19. i 20. stoljeća, kao i prijetnjama s kojima se suočava, u suvremenom načinu korištenja ovog prostora, zaštita okoliša i prirode.
    Za kraj je planiran posjet Posebnom ihtiološko-ornitološkom rezervatu Jugoistočni dio delte rijeke Neretve, gdje su predstavnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode DNŽ govorili o zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama i staništima na području delte rijeke Neretve, a predstavnici Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije govorit će o važnosti zaštite i očuvanja kvalitete voda za piće.

Tekst: e-dubrovnik.org, I. Puljan; Foto: I. Puljan, Miro Marijanović