vijesti www.metkovic.hr

 Folklor

Presica u KUD-u 'Metković' povodom otvorenja Smotre folklora

Metković, 19.5.2015. - Povodom otvorenja 31. Smotre folklora Na Neretvu misečina pala, u prostorijama KUD-a Metković danas je održana konferencija za medije. Uvodnu riječ dao je Zdravko Obradović koji je predstavio četverodnevni program kakav se već tradicionalno, s manjim ili većim izmjenama, održava u Metkoviću.
    Tako Smotra u četvrtak započinje likovnom izložbom Elafitski biseri, dok je svečano otvorenje predviđeno u petak na Trgu kralja Tomislava s početkom u 18 sati, gdje će se okupiti sva plesna društva i time uveličala taj događaj. Istu večer u GKS-u Metković od 19:30 održava se Večer folklornih skupina Dalmacije i gostiju.
    U subotu u Gradskome parku možete posjetiti Međunarodni sajam poljoprivrednih i ruralnih proizvoda Eko Rural i s volonterima sudjelovati na radionicama, dok je navečer u GKS-u od 19:30 ponovo plesna večer. Završni dio manifestacije održat će se u crkvi sv. Ilije na Koncertu marijanskih pučkih napjeva koji započinje nakon večernje mise.
    Obradović je istaknuo da se na Smotri očekuje predstavnik Ministarstva kulture te predstavnici Županije i Grada. Kako je rekao, projekt nose volonteri jer KUD Metković nema ni jednoga profesionalca i sve dosadašnje Smotre održane su volonterskim radom. Na Smotri će nastupiti 34 plesne skupine, 11 skupina koje će pjevati na koncertu u nedjelju, skupine iz devet županija i pet dječjih skupina iz naše županije, što je izvrstan pokazatelj da folklor na našim prostorima i dalje živi.
    Prof. Vidoslav Bagur istaknuo je da je vrlo važno na Smotri dati priliku djeci jer na njima ipak ostaje budućnost folklora. – Veseli me činjenica da su se neke naše aktivnosti preselile u Park. Iako imamo prikladan prostor, na Trgu je život, djeca. Rekao bih da je to mala promjena, a one su se počele događati u svijetu folklora. Osim toga, ovogodišnja 49. Međunarodna smotra folklora u Zagrebu posvećena je folkloru Dubrovačko-neretvanske županije, što daje važnost i našoj smotri koja stoji uz bok velikim manifestacijama poput Vinkovačkih jeseni, Đakovačkih vezova i sl. – pojasnio je Bagur.