vijesti www.metkovic.hr

 Zanimljivosti

U petak Maturantska parada 11. put u Metkoviću

Metković, 20.5.2015. - U Metkoviću će se u petak, 22. svibnja u organizaciji Plesne škole Calypso 11. put zaredom održati Maturantska parada – sinkronizirani ples četvorke, odnosno quadrille.
    Točno u podne posredstvom internet-radio signala koji će stići iz Ljubljane u Športskoj ulici će zasvirati poznata Straussova melodija Fledermauss-Quadrille, na koju će preko 500 mladih iz Metkovića, Opuzena, Ploča i Vrgorca, kao i gostiju iz Čapljine, zaplesti četvorku i s mladima pedesetak europskih gradova iz osam europskih država pokušati oboriti Guinnessov rekord u sinkroniziranom plesanju toga popularnog plesa.
    Ovogodišnja Maturantska parada bit će plesana u spomen na njezinoga idejnog začetnika Tomaža Ambroža koji je nedavno preminuo. Skupno plesanje četvorke za Guinnessa započelo je u Ljubljani 2001. godine. Projekt se ubrzo proširio cijelom Slovenijom, a zatim i susjednim europskim državama. U četrnaest dosadašnjih godina četvorku je plesalo ukupno 281.988 plesača iz preko sto europskih gradova, a Guinnessov rekord oboren je sedam puta. Godine 2005. Metković je bio prvi hrvatski grad koji je uz stručno vodstvo Plesne škole Calypso sudjelovao u Maturantskoj paradi.