vijesti www.metkovic.hr

 Zaštita okoliša

'Dani Dragutina Rucnera' u Metkoviću

Metković, 25.5.2015. - Povodom 22. svibnja, Svjetskoga dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u RH Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko-neretvanske županije u suradnji s Dubrovačko-neretvanskom županijom, Turističkom zajednicom DNŽ i Prirodoslovnim muzejom Metković organizirala je dvodnevni stručni skup Dani Dragutina Rucnera.
    Prvoga dana skupa u Hotelu Narona izlagali su stručnjaci s područja zaštite prirode i ornitologije, te zaštite od požara.
    Tako je o ulozi prirodoslovnih muzeja u zaštiti prirode govorila ravnateljica Prirodoslovnoga muzeja Metković Ivana Baće. O pticama delte Neretve govorio je Dubravko Dender, a postupak zbrinjavanja ozlijeđenih ptica objasnio je Emilio Menđušić iz Sokolarskoga centra pokraj Šibenika. Kristina Šetka obrazlagala je projekte Javne ustanove na području delte rijeke Neretve. O neiskorištenim mogućnostima delte Neretve u privlačenju promatrača ptica (birdwatching) govorio je Goran Šafarek, dok se Iva Čumbelić osvrnula na zaštitu prirode u delti Neretve. Požari u području delte Neretve i zaštita staništa od požara bile su teme izlaganja Stjepana Simovića i Pere Mojaša. Na tu temu govorio je i Nikola Zovko iz PP Hutovo blato koje je u više navrata doživjelo katastrofalne požare. Na kraju radnoga dana sudionici skupa obišli su nove prostore Prirodoslovnoga muzeja Metković i uz vodstvo Ivane Baće razgledali nov postav Ornitološke zbirke.
    Drugi dan bio je ostavljen za radionice na kojima su predavači bili Ivana Baće, Kristina Šetka i Bariša Ilić. Učenici neretvanskih osnovnih škola sudjelovali su na edukativnoj radionici o zaštiti prirode i prstenovanju ptica te su posjetili Prirodoslovni muzej Metković.

Dragutin Rucner
    Kada je poslije Drugoga svj. rata u dolinu Neretve počeo dolaziti tada mladi zaljubljenik u ornitologiju Dragutin Rucner sklopio je mnoga prijateljstva i tako potaknuo osnivanje lokalne Ornitološke zbirke za koju je sam uradio i većinu preparata. Svoj dugogodišnji plodan rad popratio je nizom članaka u časopisu Larus te cjelovitim izdanjem O životu ptica u dolini Neretve, detaljno opisujući staništa, brojnost i raznovrsnost ptica te iznoseći svoje poglede na zaštitu okoliša.
Foto: I. Leko, FB 'Brkata sjenica'