vijesti www.metkovic.hr

 Tiskovna konferencija

'Nećete bez naroda' – uskoro prikupljanje potpisa za referendum

Metković, 27.5.2015. - Danas je u Hotelu Narona održana konferencija za medije koju su sazvali predsjednik Nezavisnoga sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec, glavni tajnik Nijaz Karić i predstavnik dubrovačke Udruge Srđ je naš Igor Miošić. Povod je raspisivanje referenduma na kojemu bi se građani izjasnili o namjeri Vlade da mijenja zakonom o referendumu.
    Vlada Republike Hrvatske namjerava izglasati zakon kojim bi rok za prikupljanje 400 000 potpisa trajao 15 dana, a oni bi se mogli prikupljati isključivo u uredima državne uprave. Osim što žele spriječiti prikupljanje potpisa na takvim mjestima, aktivisti žele na 200 000 smanjiti broj potpisa za raspisivanje referenduma. Sve je to u uvodnome dijelu objasnila Dana Svaguša, povjerenica Nezavisnoga sindikata zaposlenih u srednjim školama DNŽ-a, a nakon nje riječ je uzeo Branimir Mihalinec, predsjednik NSZSŠ Hrvatske. Mihalinec je naglasio da je predstojeći referendum zapravo referendum nad referendumima, jer izgube li građani formalno pravo na referendum više neće moći dignuti svoj glas pa će tako izgubiti svoje ustavno pravo na sudjelovanje u demokratskim procesima.
  – Narod je u posljednje vrijeme referendumima uspio spriječiti nekoliko iznimno štetnih Vladinih odluka i zato nas žele stjerati u kut. Prikupljanje potpisa u Uredima državne uprave poseban je apsurd s obzirom na to da su oni dijelu građana nepristupačni zbog udaljenosti, a drugome dijelu jer su otvoreni u radno vrijeme kada su svi na poslu. Stoga je pokrenuta akcija sindikata i udruga civilnoga društva da spase demokraciju u Hrvatskoj – rekao je Mihalinec.
    Igor Miošić, sindikalni povjerenik iz Dubrovnika, ujedno i aktivist Inicijative Srđ je naš, iskoristio je prigodu i pozvao članove Nezavisnoga sindikata da se pridruže civilnim udrugama kako bi se prikupio dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma o referendumu.
 – Ako Vlada provede ovaj zakon bit će to kraj referenduma u Hrvatskoj. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji imamo veliko iskustvo s referendumima i prikupljanjima potpisa, čime smo pokazali da smo aktivan kraj pa ne sumnjam da ćemo ovaj put zakazati – poručio je Miošić.
    Slogan akcije je Nećete bez naroda, čime se jasno poručuje da se bez volje naroda neće graditi termoelektrane, prodavati šume, vode i ceste, ali ni mijenjati ustavna prava građana – zaključak je konferencije.
    Potpisi za referendum prikupljat će se od 30. svibnja u Metkoviću, Opuzenu i Pločama kao i diljem Županije.