vijesti www.metkovic.hr

 Izbori

31. svibnja izbori za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina

Metković, 29.5.2015. - Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku da će se na dan 31. svibnja 2015. godine zbog isteka mandata prethodnim članovima održati izbori za članove vijeća nacionalnih manjina i predstavnike nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave.
    Na području doline Neretve vijeće nacionalne manjine u gradu/općini ima jedino Grad Metković i to Vijeće srpske nacionalne manjine u Gradu Metkoviću (15 članova), a Grad Ploče bira jednoga predstavnika srpske nacionalne manjine u Gradu Pločama.
    U svim ostalim općinama i gradovima pripadnici nacionalnih manjina s pravom glasa biraju predstavnike/vijećnike jedino na županijskoj razini za vijeće/predstavnike svoje nacionalne manjine u Dubrovačko-neretvanskoj županiji (napominje se da to pravo imaju i pripadnici manjina gradova Metković i Ploče, pored onog prava za biranje vijeća/predstavnika za svoj grad), s tim da:
    - Srbi biraju Vijeće srpske nacionalne manjine u Dubrovačko-neretvanskoj županiji
    - Bošnjaci biraju Vijeće bošnjačke nacionalne manjine u Dubrovačko-neretvanskoj županiji
    - Crnogorci biraju Predstavnika crnogorske nacionalne manjine u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.
    Albanci i Slovenci, koji bi inače imali pravo na svog predstavnika nacionalne manjine u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, ovaj put neće izaći na izbore jer se nitko nije kandidirao za njihova predstavnika pa stoga ni nemaju pravo glasa.
    Za područja gradova/općina: Metković, Opuzen, Kula Norinska, Slivno, Pojezerje i Zažablje određeno je biračko mjesto u Metkoviću i to u zgradi Općinskoga suda, Don Radovana Jerkovića 1, na kojemu će se izbori provesti dana 31. svibnja 2015. godine u vremenu od 7 do 19 sati.
    Pogledajte Rješenje o određivanju biračkih mjesta