vijesti www.metkovic.hr

 Turizam

Proglašena nova tematska turistička cesta 'Neretva dolina života'

Metković, 29.5.2015. - Kako javlja Regionalna razvojna agencija DNŽ, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić danas je službeno proglasio novu tematsku turističku cestu u županiji Neretva dolina života.
    Riječ je o dijelu ruralne turističke ponude Dubrovačko-neretvanske županije koji broji 55 sudionika u različitim kategorijama – vinarije, izleti, ambijentalni restorani, ruralni smještaj, kušaonice, baština, događaji i manifestacije... – Formiranjem ove Ceste pokazali smo kako Neretva ima izuzetno veliki potencijal i kvalitetnu turističku ponudu. Vjerujem da će se zajedničkim radom, kao što se zajedno radilo i na uspostavi same staze, ta ponuda i dalje nadograđivati – kazao je župan Dobroslavić.
    Okupljene je na svečanosti u Hotelu Merlot pozdravio načelnik Općine Slivno Smiljan Mustapić te direktorica Regionalne razvojne agencije DUNEA-e Melanija Milić. Aktivnosti oko uspostave ceste financirane su EU projektima koje u našoj županiji provodi DUNEA.
    Svi su sudionici zastupljeni u turističkoj dvojezičnoj brošuri (hrvatski/engleski), koja uz kartu, kratko objašnjenje te info-podatke služi kao vodič turistima u dolini Neretve. Brošure su u većim količinama podijeljene turističkim zajednicama s područja doline Neretve, kao i svim članovima koji su dobili i stalke te oznake za objekte. Također, svi su označeni i smeđom turističkom signalizacijom. Dizajniran je i zaštitni znak za cestu Neretva na kojemu je u prvom planu tradicionalna neretvanska lađa.
    Rijeka Neretva objedinjuje poseban prostor plodne doline iz koje izrastaju brojna bogatstva prirode. Raznolikost životinjskog svijeta sačuvana je u ornitološkim rezervatima i Ornitološkoj zbirci Prirodoslovnoga muzeja u Metkoviću. Fotosafari neretvanskim rukavcima i jezerima u tradicionalnoj neretvanskoj lađi, osim prekrasne prirode, otkrit će i priče o potonulim gradovima, ostacima antičkih rimskih vila rustika. U Vidu je i Arheološki muzej Narona koji svjedoči o životu na tom prostorima od antičkoga vremena. Do sada nigdje, osim u samom Rimu, nije pronađena tako cjelovita, umjetničkom izvedbom perfektna i arheološki vrijedna skupina kipova kao što je to u Vidu. Posebna je tu i gastronomska priča – specijaliteti od riba i žaba ulovljenih u Neretvi te autohtoni neretvanski brudet od jegulja i žaba, kao i vrlo posebna vina toga područja.
    Cesta Neretva dolina života druga je tematska turistička cesta u našoj županiji. Prva, Pelješac vinsko carstvo, proglašena je prošle godine.