vijesti www.metkovic.hr

 Manifestacije

Završena priredba 'Dana o. Ante Gabrića'

Metković, 1.3.2018. - Završna priredba manifestacije Dani oca Ante Gabrića sinoć je održana u potpuno ispunjenoj kazališnoj dvorani GKS-a Metković. Na njoj su sudjelovali djeca i učenici Dječjega vrtića Metković, osnovnih škola Stjepana Radića i don Mihovila Pavlinovića te Srednje škole i Gimnazije Metković. U glazbenome dijelu, praćeni mladim glazbenicima, nastupili su Dječji zbor župe sv. Nikole i Zbor župe sv. Ilije te Mješovita klapa Sveti Nikola i gospođa Nada Marušić.

Riječ je, zapravo, sintezi pojedinačnih programa koje su te odgojno-obrazovne ustanove pripremile u okviru manifestacije na temu Pet dolazaka oca Ante Gabrića u domovinu. Recital je nastao je prema koncepciji prof. Vanje Gabrić, a vodila ga je Marta Gabrić iz Gimnazije Metković. Govorili su se stihovi, čitala Gabrićeva pisma, pjevalo se, poslušani su tonski zapisi te prikazan videozapis iz 1986. godine, kada je o. Ante sudjelovao u mladomisničkom slavlju don Radojka Vidovića i don Rajka Vidovića. Na kraju su svi izvođači zapjevali pjesmu don Ante Mateljana i don Šime Marovića Od Neretve do Bengala.

Za indijski štih pobrinule su se mlade učenice SŠ Metković odjevene u sarije, dok su njihove kolege pripremile razne slastice i dva rižota – indijski s piletinom, povrćem i pripadajućim začinima te naš domaći s teletinom. Indijski je bio jako dobar, ali naš nam se činio savršenim. Dokaz je da se za čas razgrabio. U predvorju je bila postavljena kutija za donacije pa će prikupljeni novac Udruga SŠ Metković Mladi oca Ante Gabrića uputiti u Bengalski Maria Poli za obnovu jedne škole.

Inače, ovogodišnja manifestacija Dani oca Ante Gabrića održana je pod pokroviteljstvom Grada Metkovića, čiji je predsjednik Gradskoga vijeća Hrvoje Bebić bio među posjetiteljima priredbe.