vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

Gimnazija ugostila učenike i nastavnike iz osam zemalja

Metković, 5.3.2018. - Gimnazija Metković od jučer je domaćinom učenicima i profesorima iz osam zemalja u sklopu Erasmus plus KA2 projekta pod nazivom Tragovima rimskih careva (Following the Footprints of Emperors).

Iz Njemačke, Bugarske, Rumunjske, Makedonije, Turske, Italije, Španjolske i Portugala u Metković je stiglo 28 učenika osnovnih i srednjih škola te njihovih 22 nastavnika. Riječ je o trogodišnjem projektu razmjene učenika i nastavnika što ga Europska unija preko hrvatske Agencije za mobilnost i programe EU financira u iznosu od 36.000 eura.

Tema projekta je proučavanje zajedničke rimske povijesti i ostavštine u svih devet partnerskih zemalja, sa svrhom upoznavanja drugih kultura i vlastite povijesti, zaštite kulturne baštine, ali i unaprjeđivanja nastave stranih jezika i povijesti. Zemlja koordinator projekta je Turska. Koordinatorica projekta u Gimnaziji Metković je prof. engleskog jezika Branka Vladimir u suradnji s prof. povijesti i umjetnosti Jagodom Krešić.

– U protekle dvije školske godine ostvarene su projektne mobilnosti u sve druge partnerske zemlje te je naša škola posljednji domaćin toga partnerstva. U tu svrhu projektni tim Gimnazije Metković pripremio je tjedni program u kojem će naši učenici i profesori sa svojim partnerima iz osam zemalja izvršavati projektne zadatke i pritom upoznavati našu baštinu iz rimskog doba, ali i jedni druge, te produbljivati znanje o svijetu i vježbati strane jezike. Kako je pokazalo naše dosadašnje iskustvo, posebna povezanost između učenika očekuje se zbog smještanja stranih učenika kod naših obitelji-domaćina – javila nam je prof. Vladimir.

Program je jutros započeo u Gimnaziji Metković. Nakon glazbenoga uvoda, pozdravnih riječi ravnatelja Joze Jurkovića i koordinatora, gosti su sudjelovali u nastavi. Potom su organizirane radionice o politici Rimskoga Carstva i o Europskoj uniji, a poslije ručka radionica o rimskome amfiteatru.

Sutra će gosti posjetiti Solin i Split, u srijedu obilaze lokalitet antičke Narone i Mogorjelo u BiH, dok su u četvrtak Dubrovniku i Stonu. Za petak je planiran prijam kod gradonačelnika, obilazak uže jezgre grada, posjet Prirodoslovnome muzeju te završna priredba u Gimnaziji Metković.
I. Puljan