vijesti www.metkovic.hr

 Predstavljanje knjige

Predstavljena monografija 'O Metkoviću s ljubavlju'

Metković, 15.3.2018. - Monografija O Metkoviću s ljubavlju, koja je nedavno izašla u nakladi ogranka Matice hrvatske u Metkoviću, sinoć je javnosti predstavljena u Galeriji GKS-a.

Uz autora teksta, povjesničara umjetnosti dr. sc. Antuna Karamana, knjigu su predstavili predsjednik i potpredsjednik ogranka MH prof. Božidar Lovrić i Ratko Krstičević te prof. Zorana Vekić.

– Kad uzmete u ruku monografiju Antuna Karamana O Metkoviću s ljubavlju, susrest ćete se s monologom autora koji o gradu piše kao poznavatelj i zaljubljenik te poziva čitatelja da krene s njim na putovanje stranicama njegove monografije. Svojemu čitatelju i gledatelju fotografija i razglednica Karaman obećava svesrdnu pomoć u otkrivanju grada i njegovih tajni. Obraćajući se čitatelju s Putniče, vodit će ga autor po znamenitim i manje znamenitim, ali ipak zanimljivim kutcima grada na Neretvi. Preciznim formulacijama autor definira i opisuje metkovska mjesta i znamenitosti pomno birajući riječi, a sve u želji da čitatelju monografije njegove riječi budu putokaz, ali i diskretni suputnik. Opisat će riječju i slikom Metković kako ga on vidi i doživljava, a čitatelj bi onda, hodeći njegovim tragom, sva ta (opisana) mjesta doživljavao i osjećao na vlastiti način – rekao je u predgovoru Lovrić.

Autor Karaman je rekao da je tekst pisao s ljubavlju, a inspirativne su mu naročito bile stare razglednice, kakvih Metković ima zaista puno, koje su zanimljive s obiju strana – i fotografijom i tekstom pošiljatelja. Njihovim tragom prometnuo se u vodiča koji čitatelja Putnika (svojega suputnika) s ljubavlju vodi gradom, za koji kaže da ima što pokazati.

Knjiga ima 180 stranica i osim starih razglednica iz zbirke Ratka Krstičevića sadrži novije fotografije Ive Veraje. Opremljena je i pjesmama domaćih pjesnika Stojana Vučićevića, Ivana Slamniga i Vladimira Pavlovića te donosi niz zanimljivosti iz prošlosti našega grada. Može se po cijeni od 250 kn kupiti u prostorijama ogranka MH u Metkoviću.