vijesti www.metkovic.hr

 Izložba

Zašto je pčela važnija od čovjeka?

Metković, 15.3.2018. - Izložba Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja u Zagrebu Zašto je pčela važnija od čovjeka?, nakon Zagreba postavljena je u Prirodoslovnom muzeju Metković, a sinoć je upriličeno njezino otvorenje.

Posjetitelje je uvodno pozdravio zamjenik gradonačelnika Damir Raič, dok je ravnateljica Muzeja Ivana Baće rekla da je izložba nastala u suradnji Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja, Hrvatskoga pčelarskog saveza, Veterinarskoga i Agronomskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Autorica koncepcije izložbe je dr. sc. Iva Mihoci, dok su autori izložbe: dr. sc. Iva Mihoci, dr. sc. Zorana Sedlar i Petar Crnčan, mag. biol. exp.

Govoreći o izložbi, autorica koncepcije Iva Mihoci posebno je istaknula vrijednu zbirku starih pletara, tj. košnica, koje je Muzeju ustupio g. Predrag Manger iz Varaždina te objasnila što se sve može vidjeti i na učiti na izložbi. Posebno se osvrnula i na ugroženost pčela, tih važnih oprašivača, bez kojih ni čovjeku nema opstanka na Zemlji. Rekla je da izložbu prati katalog, no da ga u Metkoviću nema jer je cijela naklada rasprodana u Zagrebu. Stoga će se dotiskati i poslati i Metković. Navela je da je vizualno oblikovanje prostora obavio je Mario Galov, oblikovanje vizuala izložbe te oblikovanje i prijelom kataloga Nikša Martinac, a za tehničku realizaciju zaduženi su bili Krešimir Novak i Mario Galov.

Suautor izložbe Petar Crnčan vrlo je zanimljivo govorio o eksponatima. Objasnio je kako su se u nekim krajevima košnice oblagale kravljim ili konjskim izmetom da bi unutra pčelama bilo toplije. Posjetitelji su doznali da pčele na ulazu u svoje košnice odlažu propolis te njime dezinficiraju noge, kako ne bi unijele bakterije. Objasnio je kako se nekada vrcao med, a naročito je zanimljiv bio pčelarski patuljak, jedan od triju postojećih u Hrvatskoj, u koji su pčelari postavljali saće s pčelama. Patuljkova ruka bila je vezana uz konop kojim bi okružili košnice pa kada bi kakav životinjski medoljubac pokušao doći do njih, zatezanjem konopa pomaknula bi se patuljkova ruka, što bi uzbudilo pčele. One bi na to kroz patuljkova usta izlijetale i napadale uljeza.

Posjetitelji izložbu u Prirodoslovnom muzeju Metković mogu pogledati do 1. srpnja ove godine.