vijesti www.metkovic.hr

 Promet

Gradit će te treći, a možda i četvrti prometni trak prema GP Metković

Metković, 15.3.2018. - Metkovski gradonačelnik Dalibor Milan danas je sa svojim zamjenikom Robertom Dokom održao sastanak s predstavnicima resornih ministarstava i drugih mjerodavnih tijela, kako bi se razmotrila problematika Graničnoga prijelaza Metković, tj. prometa kroz grad i pronašlo optimalno rješenje. Evo što nam je izjavio nakon sastanka i obilaska prijelaza.

– Danas je održana druga sjednica Povjerenstva za rješavanje prometnih problema na Graničnom prijelazu Metković, prva je bila Zagrebu u Ministarstvu mora prometa i infrastrukture prošli tjedan, točnije 8. ožujka. Na njoj su bili nazočni predstavnici Ministarstva mora prometa i infrastrukture, Grada Metkovića, Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskih voda i Hrvatskih cesta. Isto tako i predstavnici Ministarstva financija i Ministarstva zaštite okoliša, kojih nije bilo na današnjoj sjednici, ali potonji su u kontaktu s predstavnicima Hrvatskih voda, budući da je prostor doline Neretve pod ekološkom mrežom.

Danas smo donijeli neke odluke, poput izrade Prometnog elaborata vođenja prometa zaobilaznim smjerovima. Hrvatske ceste su se obvezale izraditi projekt koji će riješiti taj problem. Dakle, oni će napraviti Prometni elaborat koji mora biti gotov do 1. svibnja ove godine. On će sigurno biti izrađen i ranije jer je potreba za tim velika, bliži nam se turistička sezona. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike će s Hrvatskim vodama i Hrvatskim cestama razmotriti projektno rješenje i dati suglasnost za izgradnju obaloutvrde uzvodno od Lučkoga mosta do Graničnoga prijelaza Metković, što uključuje treći prometni trak, a možda i četvrti. Tako bi se izbjeglo da kolona automobila koji čekaju na izlazak iz Hrvatske blokira promet središtem Metkovića. Kada sam spomenuo prometne elaborate, tu svakako treba staviti naglasak na obavijesne portale, koji će preusmjeravati izvanredne linije autobusa na Granični prijelaz Nova Sela jer, prema procjenama, već u četvrtom mjesecu dnevno će preko GP Metković prolaziti više od 50 izvanrednih autobusa.

Razgovaralo se i o regulaciji prometa na raskrižju Ulice Stjepana Radića i Lučkoga mosta. Hrvatske ceste rade projekt izrade kružnoga toka, koji je na tom dijelu moguć prema informacijama g. Ivice Tutmana. Projekt će biti gotov ove godine, a gradnja bi trebala biti dovršena sljedeće godine. Gradnju će financirati Hrvatske ceste, ali budući da se radi o velikom projektu u koji bi bili uključeni i nogostupi u Ulici Stjepana Radića, sufinancirat će ga i Grad Metković.
I. Puljan