vijesti www.metkovic.hr

 Jezik

Hrvatski egzonimi

Metković, 16.3.2018. - Da nije bilo nedavnih Zimskih olimpijskih igara vjerojatno bi malo tko od nas znao za mjesto Pjongčang u Južnoj Koreji, a kada smo prvi put i čuli za njega, brzopleto smo pomislili da je to nov način izgovaranja imena Pjongjanga, no otkuda Pjongjang u Južnoj Koreji?

Kaže li nam Slovenac da putuje u Dunaj, a Talijan u Monaco di Baviera, možda nećemo shvatiti da je riječ o Beču i Münchenu. Isto tako, Grk vas ne bi shvatio da ga pitate za Solun. Ipak, većina nas iz škole zna da je Požunski mir 1805. potpisan u slovačkoj Bratislavi, ali će većina zapeti kada ga u literaturi na engleskome pronađete kao Peace of Pressburg.

O hrvatskim egzonimima jučer je u emisiji Bilješke o jeziku govorila urednica knjige Hrvatski egzonimi dr. sc. Ivana Crljenko i član uredništva dr. sc. Domagoj Vidović.

Pronašli smo još jednu zanimljivu emisiju u kojoj je sudjelovao Domagoj Vidović. Riječ je o emisiji Školski sat, u kojoj on govori o imenima i prezimenima. Sadržaj je namijenjen osnovcima od petog do osmog razreda.