vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

Jeste li s Pi na Ti?

Metković, 17.3.2018. - Obilježavanje Dana broja Pi i Einsteinova rođendana započelo je u Gimnaziji Metković natjecanjem u pamćenju decimala te najpoznatije konstante. Tijekom deset minuta učenici su trebali upamtiti što veći broj decimala, što se provjeravalo online.

Bilo je iznimno napeto i zanimljivo. Pobjednica je Ana Markić, 2. a, koja je uspjela točno reproducirati prvu 51 decimalu. Slijede Ivona Šuman, 2. a, 48 decimala i Petar Borovac, 1. c, 46 decimala.

Kahoot kvizom provjeravalo se poznavanje zanimljivosti vezanih uz broj Pi. Neki su učenici bili u početku malo zbunjeni jer se pojavljivalo i gradivo s kojim sedosada nisu sreli no ubrzo su sve shvatili kao izazov i zabavu, „gađali“ rješenja,smijali se te usput nešto novo i naučili. Pobjednik je kviza Nikola Jurković, 2. c.

Eksperimentalno se određivala približna vrijednost broja Pi na najjednostavniji način dijeljenjem opsega promjerom, ali i Buffonovim eksperimentom.

Ekipna natjecanja „Jesam li na Ti s Pi?“ i „N3UROBIK“ realizirana su kao Testmoz kvizovi. Pobjednici prvoga su Lovre Jerković i Roko Tutavac, 2. c, a drugoga ekipa 2. c i Marija Jelaš.
prof. Ljubica Jerković