vijesti www.metkovic.hr

 Koncert

Glazbena ezoterija u crkvi sv. Ilije

Metković, 18.3.2018. - Nastavljen je niz korizmenih koncerata koje svake godine organizira Ustanova za kulturu i sport, ovaj put nastupom izvrsnoga zagrebačkoga Vokalnog ansambla Antiphonus u crkvi sv. Ilije proroka.

Nakon što ih je najavio ravnatelj Ustanove za kulturu i sport Milan Kapović, Zagrepčani su izvodili europska pasionska djela u rasponu od 12. do 18. stoljeća, s time da ih većina spada u renesansu. Publika je mogla čuti Monteverdija, domaćega Lukačića, Bacha, Leonina, Kapsbergera i Allegrija. Budući da je riječ o manje poznatoj i vrlo zahtjevnoj glazbi, čiju ezoteričnost potvrđuje i glazbena pratnja Izidora Erazema Grafenauera na teorbi, publici je prije koncerta uz program podijeljen i prijevod pjesama na hrvatski. Svakako neobična glazbena večer i prilika metkovskoj publici da se upozna s glazbom kakvu rijetko može čuti uživo.

Uz mnogobrojne nastupe u zemlji i inozemstvu, spomenimo da je VA Antiphonus predstavljao Hrvatsku na Festivalu hrvatske kulture u Francuskoj Croatie, le voici 2012. godine, a nastupio i na svečanoj priredbi povodom pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji. Vodi ga Tomislav Fačini, docent je na Odsjeku za dirigiranje Muzičke akademije u Zagrebu i šef dirigent Orkestra Hrvatske vojske od 2003. godine. U Fačinija, koji još pjeva bas, i svirača Grafenauera, na sinoćnjem koncertu nastupile su altistice Martina Borse i Monika Cerovčec, sopranistica Anabela Barić te tenori Ivan Bingula i Siniša Galović.

Koncert je ostvaren uz potporu Ministarstva kulture RH.
I. Puljan