vijesti www.metkovic.hr

 Zdravlje

Srce za Neretvu

Metković, 19.3.2018. - Pod pokroviteljstvom Grada Metkovića jučer je u organizaciji Udruge Veliko srce malom srcu u Gradskom kulturnim središtu održan edukativno-zabavni program Srce za Neretvu, tijekom kojega su stručnjaci s područja pedijatrije, kardiologije i kirurgije iznosili svoja iskustva u radu s djecom s prirođenim srčanim greškama.

Nakon pozdrava gradonačelnika Dalibora Milana, dugogodišnja kirurginja u OB Dubrovnik dr. sc. Marija Sršen Krstulović dala je prikaz učestalosti djece s prirođenim srčanim greškama u našoj županiji. Ona iznosi od 1 do 2 posti i unutar je hrvatskoga prosjeka. Kao problem navela je udaljenost našega kraja od bolničkih centara.

Metkovski pedijatar dr. sc. Vlado Krmek osvrnuo se na djecu s prirođenim srčanim grješkama na području Metkovića, a dječji kardiokirurg dr. Dražen Belina s KBC-a Zagreb govorio je o specifičnostima samih kirurških zahvata, koji su samo dio procesa ozdravljenja djeteta jer se u nj trebaju uključiti svi. Stoga je naglasio važnost Udruge, kojoj je na čelu, u kojoj su skupa roditelji i liječnici te tako razmjenjuju iskustva.

Željka Kraljević iz Centra za socijalnu skrb Metković govorila o materijalnim pravima djece i roditelja kada je u pitanju socijalna skrb te na kakve sve administrativne prepreke oni nailaze.

Program su svojim nastupima upotpunili KUD Metković, Plesni studio Lazareti i Plesni studio Step’n jazz iz Dubrovnika.