vijesti www.metkovic.hr

 Izložba

Sakralni ciklus Hrvoja Marka Peruzovića u GKS-u

Metković, 22.3.2018. - U organizaciji Ustanove za kulturu i sport Metković, sinoć je u Galeriji GKS-a otvorena izložba akademskoga slikara Hrvoja Marka Peruzovića, na kojoj se umjetnik predstavio s četrdesetak akrilika na platnu sakralne tematike.

Marka Peruzovića Kako je u predgovoru katalogu izložbe napisao Stanko Špoljarić, sam proces nastajanja slika sakralne tematike kod Hrvoja Marka Peruzovića bazira se na čvrstoj, gotovo neraskidivoj likovnoj i ljudskoj prožetosti meditacije i slikarske gradnje, proizišle iz talenta i predanja u pristupu. Polazište je iskreni doživljaj prizora kršćanske ikonografije daleko iznad puke literarne strane tekstova u Evanđelju. U interpretaciji pojedinog motiva Hrvoje polazi od poštivanja zapisa evanđelista, pristupa im s razumijevanjem, i naposljetku s prihvaćanjem. U tom okviru Hrvoje produbljuje teme do razine teološke visine. Postupno slojevi sadržaja od početne, potencijalne ilustrativnosti prerastaju do nemjerljivosti duhovnog, gdje objektivna fizička ograničenja oblika i ukupnosti slike dobivaju čistoću ozračja vjerske upućenosti. S takovim konotacijama čini se da je Hrvoje Peruzović sklon smiraju formi, neke liričnosti, neba prenijetog na zemlju. Međutim struktura i karakter slikarske površine najčešće nude dramatičnost ugođaja. I to ne samo gdje se poradi motiva to pretpostavlja, poput Kristovog kalvarijskog hoda, već i u situacijama gdje očekujemo poetičnost dojma. Drugim riječima Peruzović zalazi ispod doslovnosti poruke, bliža mu je smislena strana, s promatranjem posebnog, konkretnog povezanog s cjelovitošću Evanđelja, pa u određenoj mjeri i čitave Biblije. (…) Hrvoje Peruzović izuzetan je crtač kojem vođenje linija, i onih opisnih i onih koje razigravaju tkivo ploha je osnova kompozicija, linija čitkog kontinuiteta i laganog treptaja. Linijama je upisana misao. Linijama čvrstim, pretežno akromatskim, linijama definiranja fragmenata, ali i linijama sabiranja. Linijama Hrvoje sugerira puninu volumena, ali i povremenu ornamentalnost ploha. Linijama se citira činjenično, no i linije u zagrljaj ravnopravnosti prihvaćaju boju.

Izložba je ostvarena uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Metkovića. Otvorio ju je ravnatelj Ustanove za kulturu i sport Milan Kapović, a posjetitelji je mogu pogledati do 12. travnja.