vijesti www.metkovic.hr

 Koncert

Život Bogu ispjevan

Metković, 24.3.2018. - U spomen na nezaboravnoga metkovskoga baritona Matišu Rajčića (Metković 1940. – Zagreb 1996.) u crkvi sv. Ilije održan je koncert Život Bogu ispjevan, na kojemu se u organizaciji Župe sv. Ilije proroka nastupili neretvanski župni zborovi.

Iz Opuzena je nastupio Župni zbor Župe sv. Stjepana prvomučenika i Zbor mladih Župe sv. Stjepana prvomučenika, a iz Metkovića Župni zbor Župe sv. Nikole biskupa, Župni zbor Župe sv. Ilije proroka i Zbor mladih i band Župe sv. Ilije proroka. Program je vodila Romana Gabrić.

Matiša Rajčić je za vrijeme župnika fra Vjeke Vrčića bio članom Župnoga zbora sv. Ilije, a u Zagrebu je diplomirao solo pjevanje u klasi znamenitoga pedagoga Lava Vrbanića, koji je odgojio naraštaje hrvatskih pjevača poput Nade Ruždjak, Nonija Žuneca i Cynthije Hansell-Bakić. Isto tako, diplomirao je na klaviru i orguljama pa je dugo bio orguljaš u zagrebačkim crkvama, član Akademskoga zbora Bazilike Srca Isusova u Zagrebu Palma, član Zbora Collegium pro musica sacra, a profesionalno je bio angažiran kao pjevač u Zboru RTZ-a.

Matiša je nastupao i na festivalima. Pjevao je u Krapini, a ostalo je zabilježeno da je 1972. pobijedio na Festivalu Slavonija,'72. Povodom posjeta Hrvatskoj pape Ivana Pavla II. zapala mu je otpjevati pjesmu Molitva.

U mnogim prigodama pjevao je i pred metkovskom publikom. Nakon što je fra Ivan Abrus naručio nove orgulje za crkvu sv. Ilije, prilikom blagoslova 24. XI. 1963. održan je i mali duhovni koncert na kojemu su pjevali Matiša Rajčić, Stipo Pipinić i Nada Vekić.

Kada je 1970. u Metkoviću nastupao Vice Vukov, kao gost je pjevao i Matiša. Zapamćen je i njegov nastup prilikom proslave 100. obljetnice crkve sv. Ilije, a posljednji se put to dogodilo 1994. kada se svečano obilježavala 40. obljetnica Gimnazije Metković.

Matiši Rajčiću je postumno dodijeljeno Odlikovanje za umjetnost iz Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

 

Za one koji Matišu nisu imali prigodu čuti, izdvojili smo tri njegove pjesme.

 

TRSEK MOJ

KOMAJ SAM SE OŽENIL

ZEMLA MOJA


Više fotografija pogledajte na likemetkovic i metkovic-news