vijesti www.metkovic.hr

 Kultura

Milan Kapović rezimirao svoj četverogodišnji mandat

Metković, 26.3.2018. - Na kraju svojega četverogodišnjeg mandata na mjestu ravnatelja Ustanove za kulturu i sport Metković, Milan Kapović je danas sazvao konferenciju za medije te rezimirao najvažnije napravljeno.

Kapović se prvo osvrnuo na programski dio, rekavši da je nastojao održati primjerenu kulturnu ponudu, koja je istovremeno bila urbana, sadržajno raznolika i edukativna. Pri tome je nastojao očuvati dignitet Ustanove, odupirući se nerijetko raznim trivijalnim ponudama.

Kao dvije stožerne manifestacije istaknuo je Metkovsko ljeto i Prosinačke svečanosti, koje su dobile novu dimenziju tako što se dio programa počeo održavati u prostorima i na mjestima koja do tada, uglavnom, nisu bila korištena. – Gradski park, stara metkovska dvorišta, terasa Arheološkog muzeja u našem Vidu, crkveni prostori i druga mjesta postala su stalna kulturna scena – rekao je.

Posebno je izdvojio i izvrsne koncerte klasične i džez-glazbe, kojih je bilo jako puno, a često uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Tu su i izvrsni dramski komadi pa je publika imala priliku vidjeti prvake naših najvećih narodnih kazališta.

Taksativno navodeći sva kulturna događanja, rekao je da je odigrana 81 kazališna predstava, otvoreno 39 izložaba i održano 127 koncerata. Ustanova je logistički podržala 273 manifestacije, tribine, predstavljanja, radionice, edukacijske skupove i sl.

Jednim od najvećih izazova Kapović smatra revitalizaciju kina, tj. kinoprograma. Od otvorenja kina 6. ožujka 2015. prikazano je 370 filmskih naslova, koje je pogledalo preko 32.000 gledatelja.

Kada je riječ o investicijama, Kapović ističe projekte povlačenja novčanih sredstava za potrebe Ustanove, koju je zatekao tehnološki zastarjelu. Nabavljeno je novo ozvučenje kazališne dvorane vrijedno 227.000 kn, zatim digitalna kinoprikazivačka oprema vrijedna dodatnih 555.000 kn. Za sanaciju ljetne pozornice i akustične školjke dobivena je investicijska potpora od 400.000 kn, a za terasu i kabine kinooperatera 280.000 kn. Unutar iste investicijske potpore nabavljena je nova scenska rasvjeta za kazališnu dvoranu vrijedna 230.000 kuna. Na kraju je, koncem prošle godine realizirana nabava novih stolica i sanacija parketa kazališne dvorane vrijedna više od 600.000 kuna. Uz to su izmijenjena i ulazna vrata Gradskoga kulturnog središta.

Za 2018. godinu Ustanova je od Ministarstva kulture na natječajima dobila 300.000 kn, a od osnivača Grada Metkovića još 200.000 kn za izrazito važne investicijske programe. To su: Sanacija pročelja i atrija ljetne scene, nova vrata na Galeriji i staklena stijena na pozornici te nabava opreme, poput projekcijskoga platna (16:9) i full HD projektora i pripadajuće multimedijske opreme za Galeriju i, na koncu, nabava nove osnovne rasvjete u kazališnoj dvorani.

Kapović je rekao kako se nada da će nova Uprava tijekom ove godine realizirati planirane programe, ponajprije one za koje je dobivena potpora Ministarstva kulture RH.

U sportskome dijelu Ustanove Kapović kao velik uspjeh vidi osvjetljenje dvaju nogometnih terena, čime su se dobili novi termini za treninge. Nedavno su sa 125.000 kn adaptirane i opremljene dvije svlačionice koje koristi ONK Metković, dok su osigurana financijska sredstva od 110.000 kn za dogradnju dviju svlačionica na igralištu NK Neretve. Uz to, izmijenjeni su otvori na svlačionicama NK Neretve te nabavljena još neka oprema.

Kapović je na kraju zahvalio svim čelnicima Grada Metkovića s kojima je surađivao, svim članovima Upravnoga vijeća te svojim djelatnicima, kako onima u Gradskom kulturnom središtu, tako i onima u sportskom dijelu Ustanove. Novome je ravnatelju poželio svu sreću i uspjeh, nadajući se da će Ustanova zadržati postignutu razinu kvalitete svojih usluga, na radost svih građana Metkovića, ali i gostiju koji se nerijetko viđaju na našim događanjima.