vijesti www.metkovic.hr

 Zdravlje

Dom zdravlja Metković nabavio novo vozilo za potrebe palijativnog tima

Metković, 2.12.2018. - Mobilni palijativni tim Doma zdravlja Metković spreman je i na proljeće 2019. godine počinje s radom na području čitave doline Neretve.

Dom zdravlja Metković već dvije godine pokušava pokrenuti djelatnost palijativne skrbi, međutim to je proces koji traži ljude, prostor i određenu edukaciju. Zato su u sklopu projekta prekogranične suradnje Interreg-IPA CBC iskorištena sredstva na najbolji mogući način, otkrio nam je ravnatelj Doma zdravlja Metković, gospodin Mihovil Štimac. Iz projekta je nabavljeno vozilo za budući palijativni tim i educirani ljudi koji će raditi na području doline Neretve.

Palijativni tim će, kao multidisciplinaran tim, imati u svom sastavu liječnika i medicinsku sestru koji su prošli posebnu edukaciju za rad s pacijentima i članovima obitelji budućeg palijativnog pacijenta. Uz njih se uvijek mogu koristiti usluge ostalih zdravstvenih djelatnika, kao što su psiholog, fizioterapeut, duhovnik i određene druge specijalizacije koje se mogu koristiti iz bolničkog ili primarnog sektora, a ukaže se za tim potreba.

– Metkovski tim je bio na edukacijama u Austriji, Sloveniji i Engleskoj, gdje su stekli značajno obrazovanje i time postali jedini na ovom području s certifikatom Kraljevskog koledža Imperial. Kroz ove edukacije smo vidjeli da zapad i nije toliko daleko ispred nas, ali da su neke stvari sustavno posložene drugačije nego što su kod nas – rekao je Štimac, ističući to da što su djelatnici Doma zdravlja Metković vidjeli u Engleskoj nije imao prilike vidjeti nijedan tim iz Hrvatske i da će stečena iskustva zasigurno znati primijeniti u svojemu budućem radu.

Liječnica Viktorija Domić, koja završava svoj rad u ordinaciji, kao vitalna će umirovljenica u timu raditi puno radno vrijeme i to već u proljeće 2019., kad se riješi pitanje zamjene s jednom mladom liječnicom koja će nastaviti s radom u ordinaciji.

Na razini Dubrovačko-neretvanske županije djelovat će tri koordinatora za palijativu. Jedan koordinator je postavljen za područje Dubrovnika i okolice, drugi na Korčuli za otoke i treći je u Metkoviću za područje doline Neretve. Za sve zainteresirane pacijente Dom zdravlja Metković je izdao edukativne brošure i letke o palijativnom timu. Putem projekta prekogranične suradnje Interreg – IPA CBC Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora, Dom zdravlja Metković je, uz vozilo i osposobljavanje mobilnog palijativnog tima, već nabavio laser, ultrazvučni uređaj, stomatološku stolicu i holter EKG-a.

Ukupna vrijednost projekta je 2,3 milijuna kuna (308 tisuća eura) te su bespovratna sredstva iz Europskih fondova (financiranje od 85%) od velike pomoći za Dom zdravlja Metković, budući da će relativno malim ulaganjem vlastitih sredstava obnoviti velik dio ključne opreme i uvelike unaprijediti zdravstvenu uslugu u Metkoviću.