vijesti www.metkovic.hr

 Kazalište

Četriri brodolomke ispunile gledalište GKS-a

Metković, 3.12.2018. - Prva kazališna predstava u sklopu ovogodišnjih 'Prosinačkih svečanosti' odigrana je sinoć u kazališnoj dvorani GKS-a u koprodukciji Kazališta Moruzgva i Ludens Teatara. Prema ideji i predlošku Ane Maras Harmander i u režiji Krešimira Dolenčića u 'Brodolomkama' glume, plešu i pjevaju: Daria Lorenci Flatz, Sanja Milardović, Ecija Ojdanić, Anita Matić Delić i Luka Petrušić.

Kako je napisala Ana Tonković Dolenčić, Hana, Beba, Dinka i Mateja četiri su posve različite žene, a svaka je na svoj način primorana suočiti se s istim problemom, alkoholom. Terapija plesom koju vodi ništa manje osebujan bivši ovisnik Željko povezat će te živote u statistički gotovo nemoguću kombinaciju. Dinamika njihovih odnosa otkriva osobne konflikte koji na posve neočekivan način svoja razrješenja pronalaze kroz podršku i suosjećanje. Terapijska izolacija predstavlja pusti otok na koji su nasukane putnice s različitih brodova, kruzera , gumenjaka, jedrilica ili teretnjaka. Iako ne pripadaju istoj floti, sudbine ovih brodolomki nose prepoznatljive, univerzalne probleme, jer alkohol kao svakodnevno sredstvo utjehe, samo je posljedica krize društva u kojemu je žena danas suočena s previše izazova, predrasuda i intimnih pitanja.

Dobar glas o predstavi širio se nakon svake izvedbe u hrvatskim kazalištima pa nije ni čudo da je gledalište metkovskoga kazališta praktički bilo ispunjeno do posljednjeg mjesta.

Ljubitelji teatra na svoje će doći ponovno 19. prosinca, kada je na rasporedu predstava Matije Prskalo 'Samo jedna žena'.