vijesti www.metkovic.hr

 Film

U petak dva dokumentarca

Metković, 6.12.2018. - Nastavlja se s projekcijama zanimljivih dokumentarnih filmova, što ih u Volonterskome centru 'Dobra' u sklopu 'Kinedoka' organizira Udruga mladih 'Kolektiv'. U petak, 7. prosinca na rasporedu su dva filma; u 20:10 Hotel svitanje, a u 21:05 Dum spiro spero.


  

Hotel Svitanje (49 min)
  

Slovački gradić Čierna nad Tisou smjestio se u najistočnijoj točci Europske unije, uz samu granicu s Ukrajinom. Nekoć je bio poznat kao Zlatna vrata socijalizma, no ovo nekoć važno čvorište sovjetskih teretnih vlakova sada je zabit u kojoj vlada nezaposlenost. U oronulom „Hotelu Svitanje“, Komunistička partija pokušava ponovno osvojiti vlast, no lokalno stanovništvo brinu neke druge brige: Viktora su kockanje i alkohol vratili u zatvor, pa njegova supruga Veronika mora sama na pogreb njegove majke. Peter je pretio i pokušava razbiti monotoniju i vratiti se u formu. Za to vrijeme Janova žena Gizela je nestala – najvjerojatnije je iz nepoznatih razloga odvedena u Mađarsku. Unatoč tužnim životnim okolnostima, svi se trude ne klonuti duhom i žive u nadi novih prilika. Kamera ih mirno promatra i otvara nam pogled na ograničene živote ljudi koji se trude nositi s novom stvarnošću.
  

Dum Spiro Spero (50 min)
  

Ispreplićući svakidašnjicu, knjige i smrt, autor priča o gubljenju snaga i snazi da se s tim gubitkom nosi. Svatko umire od časa kad se rodi, što je najveći razlog da se razumiju vrijednosti života i uživa u radostima koje pruža. Afirmirani pisac je nakon niza knjiga napravio prvi film, pri čemu je iskustvo literata progovorilo filmskim jezikom dosežući razinu njegove literature. Pojedinosti uobičajenog okruženja i svakodnevnog života uklapaju se u priču koja iz njih izvire. Ovaj je film uvelike one man show jer je uz scenarij i režiju autor i snimio sav materijal te svira drombulju.