vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

'Večer matematike' u Gimnaziji Metković

Metković, 9.12.2018. - Matematika je svugdje oko nas pa i na mjestima na kojima je ne bismo očekivali. Osim što nekima predstavlja bauk, zna biti jako zabavna pa se u Gimnaziji Metković u petak šesti put održala 'Večer matematike'. Zamolili smo profesoricu matematike Ljubicu Jerković da nam kaže što su sve gimnazijalci radili te večeri.

– Večer matematike održana je 7. prosinca u organizaciji Stručnoga aktiva nastavnika matematike Gimnazije Metković i Hrvatskog matematičkog društva, a uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja i Instituta za razvoj i inovativnost mladih. Večer je započela filmom Math Error, koji su snimili učenici 3. c razreda, a koji na zabavan i duhovit način promovira matematiku. Bio je to ujedno i uvod u matematičku CSI radionicu, na kojoj su učenici imali priliku biti detektivi i spasiti svijet.

Učenicima su na raspolaganju još bile razne aktivnosti, kojima se ukazivalo na skrivene vrijednosti matematike, a kojih često nismo ni svjesni. U skladu s modernim obrazovnim trendovima igrifikacija – integracija igara u nastavni proces ima sve istaknutiju ulogu. Tako su naši učenici imali prilike igrati se i usput istraživati geometriju iglom i koncem, čačkalicama i plastelinom… Rješavali su razne vizualne, logičke i 3D mozgalice, jačali pozitivnu međuovisnost, poticajnu interakciju, socijalne vještine i skupno procesiranje. Maštovitost, originalnost, dosjetljivost, zabava i poticanje timskog duha posebno su došli do izražaja u Escape roomu, koji su priredili učenici 2. c razreda. Učenici STEM grupe Acervatio pokazali su eksperimente lebdeće vode i Tesline zavojnice. Demonstrirali su i način rada 3D printera i priredili Kahoot kviz. Učenje matematike, aktivno i suradničko, uvelike je povezano s osobnim razvojem i ostalim vještinama. Suradnički se pristupilo i ekipnom natjecanju, kojim je završena ovogodišnja Večer matematike, a koje je realizirano kombiniranjem klasičnoga timskog rada i digitalnog alata Testmoz. Bila je to još jedna uspješna i ugodna večer bez predrasuda i mitova o matematici. Matematika se gledala iz jednog drugog kuta – rekla nam je prof. Jerković.

„Ako promijenite način gledanja na stvari, stvari koje gledate se promijene.“
W. Dyer