vijesti www.metkovic.hr

 Prosvjed

Mirno i dostojanstveno prosvjedovalo preko 300 građana

Metković, 19.12.2018. - Metković je, nažalost, ovih dana u žarištu medijskoga zanimanja zbog tragedije maloga Gabrijela, ali i činjenice da se prije dvije godine slično dogodilo i maloj Emi. Nezadovoljni sustavom i postojećim pravilnicima članovi Građanske inicijative Mame i tate Metkovića i okolice pozvali su na miran prosvjed pa se danas pred Domom zdravlja Metković okupilo više od tristo građana Metkovića i susjednih mjesta, no bilo je i onih koji su stigli iz daleka.

Tijekom prosvjeda čuli su se zahtjevi da se mijenja Pravilnik kojim se liječnicima u ordinaciji onemogućuje uporaba analizatora CRP-a, medicinskoga uređaja kojim se brzo i jednostavno mogu napraviti pretrage u krvi. On ne bi zamijenio klasični laboratorij, ali bi liječnicima pomogao u dijagnostici, naročito pri hitnim slučajevima, i tako vjerojatno spasio mnoge živote.

Da nešto ne valja, pokazuje i činjenica da je ministar Kujundžić u Zagreb pozvao predstavnike Inicijative. Kako je uime Inicijative rekla gđa Taslak, sastanak će biti 27. prosinca.

U nastavku su građani iznosili svoja iskustva i većinom su se složili s time da neke stvari u zdravstvenome sustavu treba mijenjati.

Među građanima je bio i gradonačelnik Dalibor Milan, koji je kasnije u izjavi za medije, čijih je predstavnika bilo podosta, rekao kako je Grad Metković na traženje GI Mame i tate Metkovića i okolice u Proračunu bio izdvojio sredstva za dva spomenuta uređaja, ali zbog zakonskih propisa nije došlo do njihove nabave.

Čulo se kasnije i to da je tristotinjak prosvjednika malo, ali kada u korelaciju stavimo veličinu Metkovića i jednoga Zagreba onda je taj broj usporediv s 15.000.