vijesti www.metkovic.hr

 Koncert

'Prosinačke svečanosti' okončane koncertom Dua 'Lur'

Metković, 30.12.2018. - Ovogodišnje 'Prosinačke svečanosti' u GKS-u okončane su lijepim koncertom Dua 'Lur', na kojemu je za klavirom nastupila orguljašica Ursa Ljuban i flautistica Lucija Rašeljka Petrač.

Sastav je izvorno osnovan kao Trio 'Lur' (Lucija, Ursa i sopranistica Rea Alaburić) 2011. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u sklopu predmeta komorne glazbe pod vodstvom prof. Ljerke Očić. Na programu su mu skladbe pisane za flautu i glas te orgulje ili čembalo. Kao duo prvi put su se predstavili ovoga prosinca na koncertu u crkvi St. Paul-Kirche u Esslingenu.

Gošće je najavila i pozdravila ravnateljica Ustanove za kulturu i sport Metković Zrinka Mijoč, a potom je Bachovom Sonatom za flautu u C-duru započeo program na kojemu su se još našla djela Glucka, Chopina, Dore Pejačević i drugih. Virtuoznost mladih glazbenica publika je naročito pozdravila nakon izvođenja Bartokovih Rumunjskih plesova i Borneovih varijacija na Bizetovu Habaneru iz opere Carmen. Kraj koncerta bio je ostavljen za prigodni Adeste fideles u aranžmanu Davida Willcocksa, no nakon dugotrajna pljeska uslijedio je i dodatak.

Činjenica da je Ursa Ljuban i metkovska nevjesta privukla je brojnu publiku, među kojom je bio gradonačelnik Dalibor Milan.