vijesti www.metkovic.hr

 In memoriam

Umro je ak. kipar Nikola Vučković

Metković, 17.6.2020. - Sinoć nas je zatekla tužna vijest da je nakon duge borbe s teškom bolešću u 65. godini života umro akademski kipar Nikola Vučković.

Nikola Vučković rođen je 5. siječnja 1956. u Metkoviću, gdje je završio osnovnu školu, dok je Školu primijenjenih umjetnosti završio u Splitu i u klasi prof. Alije Kučukalića diplomirao kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Bio je članom HULU-a Split i ULUBIH-a. Radio je kao redovni profesor kiparstva i kiparske tehnologije na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu te kao gostujući profesor kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Izradio je 11 spomenika i skulptura za javne prostore u Hrvatskoj i BiH, među kojima Spomenik žrtvama Domovinskog rata Dubrovačko-neretvanske županije na Bistrini te Spomenik žrtvama Drugoga svjetskoga rata župe Hrasno.

Nikola Vučković autor je grba i zastave Grada Metkovića te velikoga i maloga štita kneza Domagoja, koji se dodjeljuju pobjednicama Maratona lađa na Neretvi. Povijesni izvor za grb Metkovića pronašao je u poznatome Katalonskom portulanu (peljaru) na kojemu je područje donje Neretve označeno zastavom s dva plava i dva bijela (srebrna) kvadrata.

Prema podacima na Wikipediji, Vučković je 1986. dobio Nagradu Opuzenskog salona, 2005. Prvu nagradu za crtež na Analu crteža BiH Grand-Prix Mostara, 2005. Nagradu za skulpturu Križni put na izložbi Pasionske baštine u muzeju Mimara u Zagrebu i Prvu nagradu za rješenje spomenika Domovinskog rata Dubrovačko-neretvanske županije.

Sa suprugom akademskom slikaricom Draganom Nuić-Vučković, profesoricom likovne umjetnosti u širokobriješkoj Gimnaziji fra Dominika Mandića, u obiteljskoj kući na Pecari držao je NV galeriju u kojoj su često organizirane brojne izložbe.

Iskrena sućut sinu Mislavu, supruzi Dragani, obiteljima Vučković i Nuić te ostaloj rodbini i prijateljima.