vijesti www.metkovic.hr

 Izložba

Akrili Tee Morić Šitum izloženi u GKS-u

Metković, 30.6.2020. - Prvi događaju u sklopu Metkovskoga ljeta 2020. u području kulture bio je sinoć u Galeriji GKS-a, u kojoj je otvorena izložba slika 'Metanoia-Bezdan' akademske slikarice Tee Morić Šitum.

Slikarica se metkovskoj publici predstavila s tridesetak akrila većeg i manjeg formata, bogate palete boja i ekspresivnih poteza kistom. O njezinu je radu govorila Dora Derado, koautorica postava izložbe. – Tea Morić Šitum iznova se okreće apstraktnom likovnom izričaju u svom slikarstvu, ponekad s ciljem propitivanja vlastitih kreativnih granica, a ponekad s ciljem duhovnog istraživanja. Koketirajući s apstrakcijom za vrijeme umjetničkog sazrijevanja na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, Tea se dulji period okrenula figuraciji s posebnim naglaskom na motive mora i planina te urbanih motiva, uz povremene, iako vrlo pronicljive, psihološke studije ljudskog lika. Radeći u ciklusima, kroz intimni umjetnički eksperiment, istraživala je vlastite dosege, interese i potencijale. Tea se u konačnici, kroz postepenu stilizaciju prvenstveno motiva mora, neba i planina te njihovo prožimanje i pretakanje, vratila apstrakciji u ciklusu 'Metanoia- Bezdan' – rekle je, između ostaloga, gđa Derado.

Posjetitelje je uvodno pozdravila i izložbu otvorila ravnateljica Ustanove za kulturu i sport Zrinka Mijoč, a može se pogledati do sredine srpnja. Nakon toga počinju pripreme za izložbu Josipa Škerlja, što će se u organizaciji metkovskoga ogranka Matice hrvatske otvoriti 19. srpnja, prije Svečane sjednice Gradskoga vijeća Grada Metkovića.