vijesti www.metkovic.hr

 Metković 600

Predstavljen poštanski žig i kuverta s motivom crkve sv. Ilije

Metković, 23.11.2020. - U organizaciji Građanske udruge 'Metković 600' sinoć je u Zgradi političkih stranaka predstavljen poštanski žig kojim će se u srijedu, 25. studenoga u Poštanskom uredu u Metkoviću poništavati marke na svim pošiljkama.

Žig s motivom crkve sv. Ilije proroka nastao je povodom obilježavanja 150 godina od izgradnje crkve sv. Ilije proroka u Metkoviću, na inicijativu metkovskoga filatelista Marija Gabrića, a grafički ga je oblikovao predsjednik Udruge 'Metković 600' Ivica Puljan.

„Žig nosi nadnevak 25. studenoga koji se često spominje uz crkvu sv. Ilije. Naime, gradnja crkve je dovršena 1870. godine te je crkva tada stavljena u funkciju, ali je posvećena tek na sv. Katu, 1903. godine. Mogu reći kako smo ponosni što će se za nekoliko dana sve marke na pošiljkama poništavati tim žigom. Tom prilikom smo dali tiskati i određenu količinu kuverata sa motivom crkve sv. Ilije, prema crtežu pokojnoga Ede Petrića, kojega je napravio za naslovnicu 'Iskre' povodom 100. obljetnice izgradnje crkve. Na kuvertu je zalijepljena marka što ju je Hrvatska pošta objavila povodom 50. obljetnice kanonizacije hrvatskoga sveca Nikole Tavelića. Mislim da smo na taj način dobili jednu atraktivnu kovertu koja prati žig', istaknuo je Puljan.

Kako je više puta istaknuto na predstavljanju, sve pošiljke iz domaćega i međunarodnoga prometa na dan 25. studenoga poništavat će se ovim žigom, nakon čega će on biti poslan u Poštanski muzej u Zagrebu. Miljenka Manenica je uime Hrvatske pošte pozvala sve građane da iskoriste tu jedinstvenu priliku.

„U Hrvatskoj pošti sam zadnjih 20 godina i ovo je prvi put da radimo ovakvu vrstu aktivnosti jer su ovakve aktivnosti mahom vezane za veće gradove. Pozivam sve naše sugrađane da iskoriste priliku koju će imati u srijedu. Mogu npr. poslati božićnu čestitku svojim bližnjima koja će imati jedinstveni žig, marku i kuvertu. Mislim da će svim našim bližnjima, posebno onima koji su na nekim daljim destinacijama biti izuzetno drago što će dobiti takvu pisanu čestitku te će im to ostati trajni suvenir“, kazala je Manenica.

Inicijatorima ovoga projekta zahvalio je župnik fra Ante Bilokapić koji je naglasio kako Župa sv. Ilije proroka, uz ovu, obilježava još vrlo važnih obljetnica.

„Velika je posebnost što se na ovaj način obilježava 150 godina od blagoslova crkve sv. Ilije, posebno u ovoj godini, u kojoj zbog pandemije ne možemo na znakovit način obilježiti ovu obljetnicu. Slavlje te obljetnice ćemo prolongirati u vrijeme kada ćemo je moći proslaviti na adekvatan način. Nakon što smo prošle godine proslavili 300 godina od osnutka župe, sljedeće imamo obljetnicu 250 godina Postaja Križnoga puta, a ove godine, uz obljetnicu 150 godina od izgradnje crkve sv. Ilije, imamo obljetnicu i 170 godina crkve sv. Ivana Nepomuka i sv. Roka. Sve su to znakoviti jubileji i ovo je jedan pisani trag koji će ostati za buduće generacije. Zahvaljujem svima koji su došli na ovu ideju jer na ovaj način promoviramo našu župnu zajednicu i neretvanski kraj“, istaknuo je fra Ante Bilokapić.

Metkovski filatelist Marijo Gabrić istaknuo je filatelističku vrijednost ovoga projekta.

„Hrvatska pošta izdaje marke koje na svjetskom filatelističkom tržištu postižu izvrsne rezultate na raznim promocijama i izložbama te dobivaju vrhunske nagrade. Mislim da je većini hrvatskih umjetnika prestiž da se pojavljuju kao autori likovnih ili grafičkih rješenja. 2016. godine je izašla tisućita marka, a do danas ih je izašlo otprilike 1200. Markama se promovira država, umjetnost, kultura, različite obljetnice, sport, književnost, glazba itd. te je ona jedan rado viđen prozor u svijet. Filatelija se i danas smatra najraširenijom kolekcionarskom djelatnosti u svijetu, koja se polako vraća i u Hrvatskoj, a volio bih da toga i u Metkoviću ima više“, naglasio je Gabrić.

Po završetku predstavljanja, tajnik Udruge 'Metković 600' Ivo Veraja osvrnuo se na filatelističku povijest s neretvanskim motivima.

„U Poštanskome uredu u Metkoviću je 1969. napravljen žig prilikom puštanja u promet elektrificirane pruge Ploče-Sarajevo. U Poštanskome uredu u Vidu je, na inicijativu Nikole Anđelopolje, 2005. izdan poštanski žig i marka 'Narona', a profesor Radoslav Dodig je u susjednoj BiH inicirao izdavanje marke s motivom neretvanske lađe, a žig je s motivom Gabele“, kazao je Veraja.

Po završetku predstavljanja poštanskoga žiga, predsjednik Udruge 'Metković 600' Ivica Puljan najavio je i sljedeći događaj koji će se održati u njihovoj organizaciji – predstavljanje monografije posvećene Tomislavu Zubčiću – Zupi koju će javnosti prezentirati 4. prosinca u kazališnoj dvorani GKS-a.