vijesti www.metkovic.hr

 Gradska uprava

Grad Metković – sredstva za klizalište preusmjerena metkovskom Domu za odrasle osobe i rehabilitaciju te školama

Metković, 14.12.2020. - Zbog epidemioloških razloga, ovogodišnji Advent u Metkoviću ne prate tradicionalne manifestacije. Među njima je i 'Ledena bajka u Neretvi' u sklopu koje je posljednje dvije godine bilo otvoreno klizalište.

Odlukom gradske uprave, na čelu s gradonačelnikom Daliborom Milanom, sredstva kojima je Grad Metković financirao ovu manifestaciju prenamijenjena su ustanovama na području grada. Grad Metković je tako Domu za odrasle osobe i rehabilitaciju dodijelio 50 tisuća kuna, Srednjoj školi Metković 40 tisuća, a Osnovnoj školi don Mihovila Pavlinovića 30 tisuća.

„Ta sredstva smo ove godine odlučili usmjeriti tamo gdje su potrebnija – domu za starije i metkovskim školama. Vrlo sam sretan što možemo pomoći Domu za odrasle osobe i rehabilitaciju jer na taj način pomažemo i zahvaljujemo djelatnicima koji svakodnevno brinu o onima koji su najugroženiji ovom pandemijom – osobama starije životne dobi i osobama s invaliditetom. Smatram da je naš Dom pravi primjer kvalitetnoga rada, što je posebno vidljivo u vremenu pandemije“, kazao je gradonačelnik Milan.

Podsjetimo, koronavirus posebno je opasan za zdravlje starijih osoba, a zbog brzoga širenja, djelatnici domova za starije moraju biti na dodatnom oprezu. U travnju, na početku pandemije i razdoblju potpunoga zatvaranja, zbog zaštite korisnika bili su podijeljeni u timove koji su tjedno od 0-24 boravili na svome radnome mjestu. U tom vremenu kada se o koronavirusu nije mnogo znalo, takva odluka ravnateljice Vjekoslave Soldo i žrtva svih djelatnika rezultirala je sprječavanjem prodora virusa u dom.

Zbog toga je, osim potpore resornih ministarstava i županija, djelatnicima domova vrlo bitna i moralna, ali i financijska potpora jedinica lokalnih samouprava.

„Ovih 10 mjeseci borbe sa koronavirusom imamo iznimno dobru suradnju i podršku gradonačelnika Dalibora Milana i Grada Metkovića. Donaciju od 50 tisuća kn iskoristit ćemo za nabavu nove opreme, pomagala i potrošnoga materijala koji je neophodan u radu s našim korisnicima. Ovom prilikom se zahvaljujem gradonačelniku, kao i Dubrovačko-neretvanskoj županiji i našem resornom Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike koji nam cijelo vrijeme pružaju podršku“, naglasila je ravnateljica Doma za odrasle osobe i rehabilitaciju Metković, Vjekoslava Soldo.

Ostatak sredstava raspodijeljen je metkovskim školama – osnovnoj školi don Mihovila Pavlinovića i Srednjoj školi Metković koje će tim novcem riješiti svoje dugogodišnje probleme.

Ravnateljica Osnovne škole don Mihovila Pavlinovića Žana Dodig istaknula je kako će se iznos od 30 tisuća kn utrošiti za rješavanje sustava oborinske odvodnje na parkiralištu škole.

„To je jedan dugogodišnji problem. Naime, uslijed velikih kiša parkiralište poplavi i roditelji koji dovoze djecu u školu, moraju parkirati uz cestu. Osim što se na taj način ometa promet, ugrožava se i sigurnost 640 učenika koji pohađaju školu. Ovim putem želim zahvaliti gradonačelniku Milanu koji oduvijek ima sluha za naše potrebe. Baš kao što smo zajednički riješili problem rasvjete na dječjemu igralištu, i ovim projektom ćemo postići cilj – nesmetano i sigurno obrazovanje naše djece“, istaknula je Dodig.

Iznos od 40 tisuća kn koji je dodijeljen Srednjoj školi Metković namijenjen je za uređenje prostora oko škole.

„U sklopu projekta oborinske odvodnje Dječjega vrtića Metković, napravljeni su i radovi na odvodnji parkirališta Srednje škole Metković. Uz to, asfaltirat će se cjelokupni parking od škole do Gimnazije, što nije napravljeno zadnjih 50-ak godina. Radovi na odvodnji su gotovi, a asfaltiranje bi trebalo biti realizirano kroz 15-ak dana“, kazao je ravnatelj Srednje škole Metković, Marijo Jurković.

Svoje zadovoljstvo zbog rješavanja dugogodišnjih problema metkovskih škola istaknuo je i gradonačelnik Milan.

„Jedan od prioriteta u mome radu su djeca i mladi, a osim financijskih olakšica poput stipendija, sufinanciranja školskoga pribora i autobusnih karata, želimo sudjelovati i u osiguravanju adekvatnijih uvjeta tijekom njihova obrazovanja. Ovo su financijski teška vremena za sve nas, ali to ne znači da ćemo prestati osluškivati potrebe i pomagati u rješavanju problema svojih sugrađana, ustanova i udruga. Dapače, baš kao i protekle četiri godine, nastavljamo raditi i dalje“, kazao je Milan.